Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 09 juli 2014 Ontdek Archeologie in Noord-Holland: Extra activiteiten op Texel

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Begin juli 2014 heeft Huis van Hilde een speciale archeologische fietsroute uitgezet op Texel. Hieronder leest u een aantal tips voor fietsers die de route gaan fietsen.

Koffie, appelgebak en een archeologische tocht op Texel, iedere dinsdag en donderdag in juli

Gedurende de maand juli 2014 is er iedere dinsdag en donderdag een fietstocht in het teken van archeologische vondsten op Texel.

De tocht begint bij de Kastanjeboom en voert langs verschillende plekken waar bodemvondsten te zijn, onder anderen De Groeneplaats en het gemeentehuis, verder over het Hogeberggebied naar Fort de Schans waar stilgestaan wordt bij de opgravingen uit 1995 en dan naar de Stoompoort 9 waar in een grote loods de resultaten van de opgravingen van 2005 - 2009 te zien zijn. De opgravingen op beide locaties stonden onder leiding van Gelein Jansen, die deze maand ook de rondleider is.

Verzamelen om 10.00 uur in de Kastanjeboom op de Stenenplaats in Den Burg, waar begonnen wordt met koffie, tegen 10.30 uur vertrek richting Fort de Schans en de Stoompoort (normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek). Om circa. 12.15 uur terug in Den Burg. Kosten inclusief, koffie en appelgebak, 8.50 euro.

Meer informatie: De Kastanjeboom, Stenenplaats 2, Den Burg 0222- 320164.

Archeologische vondsten in de etalage

In de etalage van Galerie Tusse de Banke kan men vondsten bewonderen die zijn opgegraven bij Fort De Schans op Texel.

De Schans is een vestingwerk dat in 1575 in opdracht van Willem van Oranje werd aangelegd. Met het geschut dat hier stond opgesteld kon de Rede van Texel worden beheerst. Het werk werd uitgevoerd onder leiding van zijn luitenant Diederik Sonoy. De Schans werd beheerd door de Admiraliteit en heeft verschillende periodes van verval gekend. In de Franse tijd was de Schans opgenomen in de Stelling van Den Helder. Het werd toen gemoderniseerd, wat vooral zichtbaar was aan de buitenzijde door de toevoeging van voorwerken. Rond 1930 is een belangrijk deel van het fort afgegraven ten behoeve van de dijkverzwaring. In de jaren '90 van de vorige eeuw is het fort in opdracht van Natuurmonumenten gerestaureerd.

Tijdens restauratiewerkzaamheden vanaf 1992 vormden waarnemingen van de Historische Vereniging Texel de aanleiding tot het eerste archeologisch onderzoek in De Schans. In 1995 werd door de provincie Noord-Holland de poterne (het poortgebouw) en het noordoostelijk deel van het binnenterrein onderzocht.

Een 16de eeuwse waterput vormde het oudste spoor op het binnenterrein. Aan het poortgebouw is vanaf het eind van de 16de eeuw in verschillende fasen gebouwd.

In de etalage is een bijzondere vondst te zien. Bijzonder daar is de jydepot, vooral omdat het met een steel is terwijl deze potten doorgaans twee oren hebben. Hij wordt qua periode ingeschat op eind 16e eeuw. Dit is onder meer te zien aan de lengte van de drie poten.

Etalage Galerie Tusse de Banken
Groenenplaats 10, 1791 CC Den Burg

Nog meer vondsten jeneverbuurtje in gemeentehuis

In een vitrine in het gemeentehuis van Texel vindt u naast de tentoonstelling in Kaap Skil nog meer vondsten uit het jeneverbuurtje. Door graafwerkzaamheden in 2005 kwamen in de voortuin van Buurtje 6 te Ouderschild de eerste scherven tevoorschijn van wat uiteindelijk een enorme vondst werd van duizenden scherven aardewerk, steengoed en porselein, maar ook bijzonder glaswerk en wijn- en jeneverflessen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna