Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 11 juli 2014 10.000ste bezoeker Zand tegen Zee in Petten

HHNK logoBron: HHNK - Amper drie maanden na de officiële opening ontving de tentoonstelling Zand Tegen Zee in Petten de 10.000ste bezoeker. Marcel Bonzel werd vrolijk onthaald met taart en voor zijn kinderen een leuk strandspeelsetje.

De Nederlander Marcel Bonzel woont met vrouw en kinderen in Zwitserland en logeert elke zomer in Schoorl. "We zagen tijdens een wandeling in de duinen enorme schepen met iets donkers spuiten en gingen op onderzoek uit wat dat kon zijn. Wauw, wat een indrukwekkend werk. De tentoonstelling in het Informatiecentrum legt het helemaal uit. Dat wij hier dan ook nog de 10.000ste bezoekers zijn, is een bijzondere ervaring", vertelt Marcel.

Kustversterking

'Kust' is de naam van het informatiecentrum van het hoogheemraadschap, Het werd begin april 2014 na een grote renovatie heropend. Bijzonder is de tentoonstelling Zand Tegen Zee. Deze geeft een beeld van het werk dat net aan de andere kant van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering plaatsvindt: het aanbrengen van een vooroever en een verbreding van het strand met duinen. Dagelijks genieten vele dagjesmensen vanaf de zeewering van de verrichtingen van de sleephopperzuigers en bulldozers. Hier wordt met behulp van 35 miljoen kuub zand echt nieuw land gemaakt (400 voetbalvelden groot).

Natuurontwikkeling

Eeuwenlang bouwden steenzetters zeeweringen zoals de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Zand neemt de kustbescherming nu over. Door de kust met zand te versterken, groeit de kust mee met de stijging van de zeespiegel en blijven kustfuncties zoals veiligheid, recreatie, economie en natuur behouden. Bezoekers kunnen dit werk met eigen ogen zien: op de dijk en in het Informatiecentrum. De tentoonstelling vertelt ook het verhaal van 27 verschillende natuur- en recreatieprojecten die de provincie aan de landzijde ontwikkelt, samen met de gemeenten Schagen en Bergen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landschap Noord-Holland.

Dijkgraaf Luc Kohsiek is verguld met het succes van het Informatiecentrum: "We hadden de ambitie om dit jaar 20.000 bezoekers te ontvangen. Ik ben blij dat zoveel mensen de weg naar het Informatiecentrum weten te vinden. Want het is niet niks wat we samen met Rijkswaterstaat en de provincie hier voor de kust uitvoeren. Dat laten we graag zien."

Meer weten?

Het Informatiecentrum Kust ligt aan de Strandweg 4 in Petten en is de uitvalsbasis voor mensen die de dijk en de regio willen verkennen. Geopend van dinsdag t/m zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Rondleidingen op afspraak: www.hhnk.nl/zandtegenzee. Meer informatie over de kustversterking: http://www.kustopkracht.nl/

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna