Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 21 juli 2014 Natuurlijk zwemmen in de Noord-Hollandse wateren? Check de app!

Gemeente Hollands Kroon logoBron: Gemeente Hollands Kroon - De temperatuur stijgt langzaam naar tropische waarden. Heerlijk om dan verkoeling te zoeken langs of in de Noord-Hollandse wateren. Helaas heeft de warmte ook een keerzijde: in natuurlijk water ontstaat makkelijker blauwalg of botulisme. Dus voor wie zwemplannen heeft, check eerst of het veilig is, bijvoorbeeld via de Zwemwater App.

De temperatuur stijgt en we zoeken graag verkoeling langs het water. Of zelfs in het water. Niets lekkerder dan een plons in natuurlijk zwemwater. Maar er is een keerzijde: bij langdurige warme periodes kan de waterkwaliteit veranderen.

Waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat waarschuwen ervoor om spontaan een duik te nemen. Waterschappen meten dagelijks de kwaliteit van het water van officiële zwemplekken.

Zuurstof

Warm weer bevordert allerlei natuurlijke processen in het water. Zo neemt de zuurstof-graad af, met zichtbare en onzichtbare gevolgen voor de waterkwaliteit.

Bijvoorbeeld vissterfte. Daarnaast groeit in warmer weer de blauwalg sneller. En in stilstaand water dat boven de 20 graden komt, voelt de botulisme-bacterie zich prettig. Al deze gevolgen kunnen gezondheidsklachten opleveren voor mens en dier. Helaas is hier weinig aan kunnen doen, behalve wachten op koeler weer.

Maar tot die tijd kunnen zwemmers zich wel goed voorbereiden.

Waar kan ik zwemmen?

Spontaan een Nederlandse zwemplas inspringen lijkt zo heerlijk, maar is niet verstandig. Wie wil weten waar het veilig zwemmen is, kan terecht op www.zwemwater.nl En voor de spontane zwemmers, die bijvoorbeeld tijdens een fietstochtje een verkwikkende duik willen nemen, is er nu een mobiele app voor Android en iPhone.

Met deze Zwemwater App kunnen zwemmers precies zien waar ze in hun buurt met een gerust hart een duik kunt nemen. Daarnaast vertelt de app ook andere handige weetjes, zoals informatie over het aantal parkeerplaatsen, de bereikbaarheid en de aanwezigheid van horeca-gelegenheden. Via de kaart op de Zwemwater App vindt iedereen snel een veilige buiten-zwemplek in de buurt.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna