Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 30 juli 2014 Lezing over railvervoer rond Schagen op woensdag 3 september 2014

Kopgroep Bibliotheken logoBron: KopGroep Bibliotheken - Eens was Schagen een knooppunt van railverbindingen die de omliggende regio een gemakkelijke toegang verschaften tot deze marktstad. Naast de (hoofd)spoorlijn richting Alkmaar en Den Helder (uit 1865) waren er drie tramlijnen die vanuit Schagen uitwaaierden. Er is een tijd geweest dat Schagen maar liefst drie stations had: het nu nog bestaande spoorstation aan de Stationsweg, een tramstation aan de toenmalige Laan en een tramstation aan de Loet.

In 1898 werd een stoomtramlijn geopend tussen Schagen en Wognum, via Winkel, Hoogwoud en Opmeer. In 1912 volgde de stoomtram naar Van Ewijcksluis, waar kon worden overgestapt op de boot naar Wieringen en een jaar later ging de tram, via de Zijpe, naar Alkmaar rijden.

De tram naar Wognum was aanvankelijk een groot succes, maar voor de beide andere tramlijnen was de gunstige tijd eigenlijk al voorbij, onder meer als gevolg van de Eerste Wereldoorlog. De fiets, de vrachtauto en de autobus veroverden steeds meer terrein en de inkomsten voor de tramlijnen daalden gestaag. In het midden van de jaren '30 kreeg de NS, die inmiddels eigenaar van de tramijnen was, toestemming de lijnen op te heffen en restte er voor Schagen nog slechts de spoorlijn Den Helder - Alkmaar.

Deze avond gaan we een ritje maken op de drie tramlijnen die Schagen eens kende.

De lezing wordt gehouden in het kader van Monumentendag, in samenwerking met de gemeenten Langedijk, Heerhugowaard en Schagen.

Verzorgd door: Wim Verboom
Datum: woensdag 3 september 2014
Tijd: 20:15
Locatie: Bibliotheek Schagen

U kunt toegangskaarten in alle vestigingen bestellen op online via www.kopgroepbibliotheken.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna