Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 11 augustus 2014 Mogelijk botulisme in Lage Kwelvaart in Hollands Kroon

Gemeente Hollands Kroon logoBron: Gemeente Hollands Kroon - De afgelopen dagen zijn er ca. 100 dode eenden en andere watervogels gevonden in de Lage Kwelvaart achter Middenmeer. Op dit moment wordt er onderzocht of de dieren aan botulisme zijn gestorven.

Bel de gemeente (tel. 088-3215000) of maak een melding openbare ruimte via www.hollandskroon.nl als u dode dieren ziet.

Ga niet het water in

Wij raden af om met dode dieren - of het water waarin dode dieren liggen - in aanraking te komen. Ook huisdieren kunnen ziek worden of dood gaan van het gif dat door de botulismebacterie wordt geproduceerd. De bacterie is voor mensen niet gevaarlijk, maar de kadavers van de dieren kunnen wel allerlei ziekteverwekkers veroorzaken.

Botulisme komt vaak voor in de zomer

Iedere zomer komen er gevallen van botulisme voor, een vergiftiging die dodelijk kan zijn voor watervogels, maar ook voor andere dieren. Botulisme doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20° Celsius, waarbij de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting. Als de temperatuur daalt, verdwijnen botulisme vanzelf.

hk Lage Kwelvaart Middenmeer

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna