Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 03 december 2014 Texel viert bevrijding op 20 mei 2015

Gemeente Texel logoBron: Gemeente Texel - De Tweede Wereldoorlog duurde nergens zo lang als op Texel. Pas op 20 mei 1945 werd het eiland door de Canadezen bevrijd. Dat was het gevolg van de muiterij van de Georgiërs die op 6 april was uitgebroken en eindigde toen het in de rest van het land al weken lang vrede was.

Bij deze zogeheten Russenoorlog kwamen ongeveer 1500 Georgiërs, Duitsers en Texelaars om het leven. In 2015 zal Bevrijdingsdag worden gevierd op de voor Texel juiste datum: woensdag 20 mei 2015. Een speciale groep die nauw samenwerkt met het Texelse 4/5 mei comité is druk bezig met een feest- en herdenkingsprogramma waarbij alle dorpen van het eiland worden betrokken en waarbij ook belangstellenden van het vasteland van harte welkom zijn.

Activiteiten

Het begint met een rondrit met oude legervoertuigen die de avond tevoren door de Koninklijke Marine aan land zijn gezet. In alle zeven dorpen van het eiland wordt gestopt voor optredens, o.a. door de tot nieuw leven gewekte Andrews Sisters. Centrum van het feestgedruis is het vliegveld waar een roadshow wordt gehouden en waar diverse kramen zijn met spullen uit de oorlog en presentaties/demonstraties over het dagelijks leven van de burgerij onder oorlogsomstandigheden. In een speciale kraam kan men kennis maken met producten uit Georgië. Er zijn lezingen en rondleidingen in samenwerking met het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum en op een podium speelt een groot orkest, mogelijk de Marinierskapel. Verder komt er een verteltheater en worden diverse spelactiviteiten voor kinderen georganiseerd.

Elders op Texel is ook het nodige te beleven. In alle dorpen passeert het bevrijdingsvuur, de capitulatie wordt nagespeeld en bij allerlei gebouwen worden grote foto's getoond van de verwoestingen die in 1945 op diezelfde plek werden aangericht. Het is de bedoeling de dag spetterend af te sluiten met een muzikale show.

Dit programma is nog niet compleet en zal de komende maanden verder worden ingevuld.

Wij houden u op de hoogte, maar u mag ook zelf aankloppen bij de woordvoerder van de Werkgroep 20 mei: de heer W. Mets, telefoon 06-51404681; email .

Informatie bij Struûn

U bent ook welkom bij de informatiekraam van de werkgroep tijdens het cultureel evenement Struûn Texel op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 november 2014. De kraam staat voor het voormalige Polderhuis in Den Burg en in het Polderhuis zelf hangen foto's die op '20 mei' betrekking hebben.

Op de website www.texel600jaarstad.nl kunt u deze informatie ook vinden.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna