Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 29 april 2015 Klokkentoren Opstandingskerk nog deze zomer gerestaureerd

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - Het bestuur van de Helderse Historische Vereniging (HHV) droeg deze week de toren van de voormalige Opstandingskerk aan de H.A. Lorentzstraat in Den Helder over aan de gemeente Den Helder. Dat gebeurt tijdens een werkbezoek van het college aan de HHV en de Stelling Den Helder. De HHV redde de klokkentoren ruim twaalf jaar geleden van de slopershamer door de toren over te nemen van het kerkbestuur, die de beheerskosten niet meer kon opbrengen. Al die jaren heeft de HHV op de inmiddels 57 jaar oude toren gepast. Die moet nu worden opgeknapt, maar de HHV vindt dat geen kerntaak van de vereniging. De gemeente gaat daar nu, als nieuwe eigenaar, voor zorgen.

De HHV had voor de opknapbeurt een speciaal fonds opgericht, waarin zo'n 50.000 euro zat. Dat geld is inmiddels op de bankrekening van de gemeente gestort.

Cultuurwethouder Dirk Pastoor: "De gemeente vindt het belangrijk dat de toren blijft bestaan als beeldbepalend gebouw uit de tijd van de wederopbouw. We gaan zo spoedig mogelijk beginnen met de restauratie. Nog vóór de zomer is de toren klaar. Dan kan-ie als sieraad voor onze stad weer jaren probleemloos mee".

De toren blijft overigens hetzelfde karakter behouden. In het kerkgebouw zijn tien koopwoningen gerealiseerd.

Schenking kunstwerken

Het werkbezoek van het college gaat dinsdag gepaard met nog meer overhandigingen. Zo schenkt de gemeente een deel van haar kunstwerkencollectie aan beide verenigingen: de HHV krijgt er 79, de Stelling 36. Van een deel van de werken is inmiddels een expositie ingericht in een van de beuken van Fort Kijkduin. De gemeente doet de kunstwerken van de hand omdat zij haar verzameling van voorheen 556 werken wil terugbrengen tot een representatieve kerncollectie van 86 stuks. De gemeente vindt het beheren van kunst geen gemeentelijke taak en heeft daarvoor ook geen mensen en geen geld. "Maar we willen natuurlijk wel graag dat het meeste werk behouden blijft en ook zichtbaar is voor onze inwoners. Daarom hebben wij besloten het grootste deel te schenken aan instellingen die ze beter kunnen beheren, zoals de HHV en de stichting Stelling Den Helder", aldus de wethouder. Het gaat om werken die een relatie hebben met de cultuurgeschiedenis van Den Helder en de Stelling.

Eerder kregen het Marinemuseum en de stichting Kunstuitleen een deel van de gemeentelijke kunstverzameling.

'Helderse oorlogswonden'

Als start van de 4 en 5 mei 2015 activiteiten krijgen de collegeleden dinsdag een speciale editie overhandigd van 'Levend Verleden', het kwartaalblad van de HHV.

Het gaat om een boekwerk, genaamd 'Helderse oorlogswonden', dat de vereniging uitgeeft ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding. De HHV heeft voor dit boekwerk twee kwartaalbladen samengevoegd tot een themanummer met nog niet eerder vermelde verhalen en gegevens. De uitgave is bestemd voor leden van de HHV maar omdat het gaat om een bijzondere editie komt het dit keer ook in de boekwinkel te liggen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna