Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 29 april 2015 Den Helder: Gemeentekunst voor Kunstuitleen

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - Namens de gemeente Den Helder overhandigt wethouder Dirk Pastoor (cultuur) op dinsdag 14 april 2015 een kunstwerk van de gemeente Den Helder aan de voorzitter van de Helderse stichting Kunstuitleen, Marja Lely. De Kunstuitleen krijgt in totaal 88 werken geschonken van de gemeente. Die wil haar verzameling van voorheen 556 werken terugbrengen tot een representatieve kerncollectie van 86 stuks.

De gemeente Den Helder heeft vooral sinds de jaren zestig veel kunstwerken en werken van historische aard of met een herdenkingskarakter in bezit. Een groot deel heeft de gemeente aangekocht via de (voormalige) Beeldende Kunst Regeling (BKR). Een aantal werken van historische aard of met een herdenkingskarakter heeft de gemeente geschonken gekregen.

De gemeentelijke kunstcollectie is in meerdere opzichten onvoldoende beheerd.

Wethouder Pastoor: "Helaas hebben wij geen mensen en geen geld om een kunstverzameling te beheren. En eigenlijk is dat ook geen taak van de gemeente.

Maar we willen natuurlijk wel graag dat het meeste werk behouden blijft. Daarom hebben wij besloten het grootste deel te schenken aan instellingen die daar wel brood in zien. Onze eigen collectie brengen we terug tot een verzameling van 86 kwalitatief sterke kunstwerken die vooral historisch van belang zijn. Die bijvoorbeeld een relatie met de zee hebben of met de ligging van onze stad, of die typerend zijn voor het kunstklimaat in Den Helder in verschillende perioden".

De stichting Kunstuitleen krijgt nu (BKR) 88 werken. Werk dat de stichting niet in haar collectie wil opnemen en die de gemeente via de BKR heeft aangeschaft, gaat terug naar de kunstenaars die ze hebben gemaakt. Binnenkort krijgen ook de Helderse Historische Vereniging en de Stichting Stelling Den Helder een deel van de gemeentelijke kunstverzameling. Eerder schonk de gemeente 17 werken aan het Marinemuseum. Een deel daarvan had het museum al meer dan 10 jaar in bruikleen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna