Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 30 juni 2015 De oudste dijk bij Winkel hervonden

HHNK logoBron: HHNK - Onderin de Westfriesedijk bij Winkel zijn sporen gevonden van de oudste dijk op deze plek. Hij bestond uit veen- en kleiplaggen en lijkt nog te dateren uit de 12e eeuw of kort daarna.

De dijk heeft als zeedijk gefunctioneerd totdat in 1847 de Groetpolder werd drooggelegd. Dit is op 17 en 18 juni 2015 ontdekt tijdens archeologisch onderzoek dat plaats kon vinden omdat Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier de verkeersveiligheid ter plaatse verbetert. De weg krijgt nieuw asfalt, er komt een vrijliggend pad voor fietsers en een fietsbrug naast het viaduct over de N242.

Vanwege de wegwerkzaamheden werd het mogelijk om in het talud van de dijk een kijkje te nemen en de oudste sporen op te zoeken. Het gaat om een deel van de West-Friese Omringdijk die hier na overstromingen in 1335 werd aangelegd op de plek van een oudere dijk. Toen is het land ten noordoosten van de dijk verloren gegaan. Pas in de 19e eeuw is hier weer land van gemaakt door de aanleg van de Groetpolder. Naast het dijkje moet een kleine dijksloot gelegen hebben. Er zijn enkele aardewerkscherven gevonden uit de middeleeuwen en er is een grondmonster genomen.

Algemeen aangenomen is dat de eerste dijkringen in de 12e eeuw tot stand zijn gekomen. Dit is zelden aangetoond. De werkzaamheden aan de dijk was voor archeologen een unieke kans om een kijkje te nemen in zo'n oude dijk.

Het onderzoek is in opdracht van het hoogheemraadschap uitgevoerd door Robert van Heeringen en Erik Louwe van archeologisch adviesbureau Vestigia. De regie was in handen van Gerard Alders van Cultuurcompagnie Noord-Holland. De komende maanden worden de gegevens nader bestudeerd en komt waarschijnlijk meer duidelijkheid over de datering van de oudste dijk.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna