Cultuur, Sport & Recreatie: 22 oktober 2015 Reddingboot de Javazee blijft in Den Helder

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - Goed nieuws voor alle liefhebbers en kenners van maritiem erfgoed in Den Helder. De monumentale reddingboot de Javazee blijft behouden voor de stad. Eigenaar de KNRM had de boot beloofd aan het Maritiem Museum in Rotterdam, maar komt daar op terug, gezien het belang dat de stad aan de boot hecht.

De Javazee maakt onderdeel uit van de vloot drijvend maritiem erfgoed rond Willemsoord in Den Helder. Toen bekend werd dat de boot de havenstad zou verlaten, heeft het gemeentebestuur een dringend verzoek gedaan aan de KNRM om het erfgoed voor Den Helder te behouden en wees daarbij niet alleen op het historische aspect: "De Javazee is ook nog inzetbaar voor taken bij de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij voor gebruik als sleper of ijsbreker ter ondersteuning van moderne reddingboten. De operationele uitvoering van dit reddingwerk wordt gecoördineerd door het Kustwachtcentrum in Den Helder."

Het bestuur van de KNRM bleek ontvankelijk voor de oproep en besloot de boot in Den Helder te houden, onder de voorwaarde dat het National Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder de Javazee ter beschikking stelt voor exposities en evenementen elders in het land.

Wethouder Lolke Kuipers (erfgoed) is zeer blij met de beslissing van de KNRM en noemt het een opsteker voor alle vrijwilligers én beroepskrachten die zich betrokken voelen met het drijvende erfgoed in Den Helder en de geschiedenis van het reddingswezen.

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

VVV Kop van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvkopvannoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvkopvannoordholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna