Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 22 oktober 2015 Texel: Een nacht vol activiteiten op 24 oktober 2015

Ecomare logoBron: Ecomare - Donker, duister, onverlicht. Op Texel is het buiten de dorpen 's nachts nog echt donker omdat er nauwelijks lichtvervuiling is. Op zaterdag 24 oktober 2015, tijdens de Nacht van de Nacht, wordt dit echte donker gevierd. Er zijn dan allerlei activiteiten in de duisternis. Luister bijvoorbeeld eens naar de vogels die 's nacht op het wad naar voedsel zoeken of beklim de vuurtoren en speur naar de lichtjes van schepen op de Noordzee. Zo kun je zelf ervaren hoe bijzonder het donker is!

Duistere verhalen

Vier Texelse vertellers delen hun 'duistere' verhalen in de Slufterbollen. Om 19.45 uur start de korte tocht erheen vanaf de Sluftertrap. Iets meenemen om op te zitten wordt aanbevolen, want de grond is koud. Het programma eindigt kort na negenen weer bij de trap. Deelname is gratis.

Sterrenkijken

Sterrenwacht 'De Jager' is op deze avond op twee plekken actief. Op de toren van de grote kerk in Den Burg wordt naar de sterrenhemel, de lichtvervuiling en vuurtorenlichten gekeken. Om 19.30 uur en om 20.15 uur kan een groep de toren op; per keer tot 20 personen. De toegang komt ten bate van de kerk en bedraagt €2,-.

Vanaf 19.30 uur maakt de Sterrenwacht bezoekers wegwijs in het heelal in het observatorium bij Ecomare. Dit kan alleen bij helder weer. Of het doorgaat staat vanaf 18 uur op www.oriontexel.nl (bij 'het laatste nieuws'). Telefonisch informeren kan ook vanaf 18 uur op 06-53340063. De toegang is gratis.

's Nachts door bos, duin en strand

Vanaf het parkeerterrein bij Ecomare vertrekt om 18 uur en om 19 uur een donkerexcursie door bos, duin en strand. De eerste excursie is bedoeld voor gezinnen met kinderen tussen 5 en 11 jaar. Tijdens deze kinderwandeling vertelt de gids onder meer spannende verhalen over Sommeltjes. De latere excursie is meer op volwassenen en oudere kinderen gericht. Merk hoe de invallende nacht een beroep doet op je zintuigen! Kaartjes ( € 9,- voor volwassenen en € 6,- voor kinderen) zijn verkrijgbaar via www.ecomare.nl en bij Ecomare aan de receptie

Luisteren naar vogels

De Vogelwerkgroep geeft een excursie door het pikdonkere natuurgebied Utopia. De geluiden van de aanwezige vogels zijn in de nachtelijke duisternis goed te horen. Het afgaand tij maakt dat vogels vanuit Utopia naar de Waddenzee vliegen.

Verzamelen is om 21.30 uur bij het hek op de hoek van de Lancasterdijk en de Stuifweg. Opgave is niet nodig. Het gebied is uitstekend toegankelijk voor rolstoelen. Naar verwachting eindigt de excursie om 23 uur bij het vertrekpunt.

Lichtjes op zee

Vanaf de vuurtoren heb je overdag een prachtig uitzicht over Texel en de zee.

Bij helder weer kun je kilometers ver kijken. Maar wat zie je als de zon is ondergegaan? De lichten van de huizen in de omgeving, de vuurtorens van Den Helder, Vlieland en Terschelling, her en der lichtjes van schepen op zee. En verder heel veel donker. Tijdens de Nacht van de Nacht is de vuurtoren van 19.00 tot 22.00 geopend. Een unieke duisternis-ervaring! Entree € 4,-.

Meer weten?

De Nacht van de Nacht is een landelijke actie om aandacht te vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling. Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht - www.nachtvandenacht.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna