Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 05 november 2015 Onbekend verhaal Atlantikwall op film

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De Atlantikwall, de Verborgen Grens, een educatieve film over de door de bezetter opgeworpen kustverdediging in Nederland, is op 29 oktober 2015 in het Museon in Den Haag in première gegaan.

De film bevat niet eerder getoond filmmateriaal en foto's uit privécollecties en archieven. De kijker krijgt zo een authentiek beeld van het leven in de Nederlandse kuststreek tussen 1940 en 1945.

Voor de aanleg van de Atlantikwall werden in Nederland honderdduizenden mensen geëvacueerd en duizenden huizen afgebroken. De film van vijftien minuten toont wat de linie betekende voor het leven van de mensen in de kuststreek tijdens de Duitse bezetting en de periode daarna.

Tegelijkertijd toont de film de Atlantikwall vanuit het perspectief van Duitse militairen en Duitse propaganda. Dat zorgt voor confronterende, maar indrukwekkende inkijkjes.

De Atlantikwall is een 6200 kilometer lange verdedigingslinie, gebouwd door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hiermee wilden ze een geallieerde invasie vanuit zee voorkomen. De linie liep langs de kust van Noorwegen tot de grens met Spanje en bestond uit bunkers, batterijen met luchtafweergeschut, radarinstallaties, versperringen en (natuurlijke) hindernissen.

Lespakket

De film maakt deel uit van een lespakket www.geschiedenisvanzuidholland.nl/verhalen/educatie-atlantikwall - De Verborgen Grens, voor groepen 7 en 8 van basisscholen. De film is binnenkort ook te zien in bunkermusea en informatiecentra over de Atlantikwall.

De film is zo opgezet dat voor elke kustprovincie een regionale versie gemaakt kan worden. In de eerste film zijn vooral de beelden van Zuid-Holland verwerkt.

In 2016 worden de versies voor de andere kustprovincies en de gemeente Den Haag opgeleverd.

Cultureel erfgoed

De kustprovincies en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben eerder het masterplan Kust en Erfgoed laten opstellen, met als doel het bijzondere karakter van de kust vanaf het begin in planontwikkelingen mee te nemen. Zo kan de verdedigingslinie bijvoorbeeld helpen de kust in de toekomst aantrekkelijk en economisch sterk te maken. Daarvoor gaan de provincies samen een visie maken op de Atlantikwall. De film De Atlantikwall, de Verborgen Grens is een eerste stap in dit proces.

De film is geproduceerd door Arthur Willemse van bureau Ars Longa dat zich onderscheidt met tentoonstellingen en multimedia producten. Geert-Jan Mellink en Gerard Nijssen tekenden voor de beeldresearch.

De productie is tot stand gekomen op initiatief van het Erfgoedhuis Zuid-Holland met steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de gemeente Den Haag en de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Holland en Friesland.

Bekijk alvast een trailer youtu.be/BGETZcomySM

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna