Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 05 november 2015 Kopgroep Bibliotheken: eerste taalontbijt Den Helder

Kopgroep Bibliotheken logoBron: KopGroep Bibliotheken - Woensdagmorgen 28 oktober 2015 werd in de centrale bibliotheek van Den Helder het eerste taalontbijt gehouden.

In Nederland zijn 1,3 miljoen volwassen mensen laaggeletterd. Dat staat gelijk aan 1 op de 9 Nederlanders. Het gaat om mensen die een bijsluiter niet goed kunnen begrijpen, moeite hebben met het invullen van een aanvraagformulier, geen Facebook of e-mail hebben en elke dag angstig zijn dat iemand zal merken dat ze moeite hebben met het lezen en begrijpen van teksten.

We leven in een digitale kennissamenleving en het huidige kabinet streeft ernaar om in 2017 alle overheidsdiensten digitaal aan te bieden. Voor een grote groep mensen zal dit problemen opleveren.

Tijdens het taalontbijt schoven deelnemers van diverse sociaal-maatschappelijke organisaties in de Helderse bibliotheek aan tafel om hierover met elkaar te praten. KopGroep Bibliotheken heeft laaggeletterdheid hoog op de agenda gezet en sluit binnenkort aan bij het 10e Bondgenootschap Geletterdheid van Stichting Lezen&Schrijven. Deze organisatie voert het beleid van het ministerie uit in het programma Taal voor het Leven. In samenwerking met vele partners in de regio zoveel mogelijk mensen begeleiden en ondersteunen die beter willen leren lezen, schrijven, spreken, rekenen of omgaan met een computer.

Tijdens het taalontbijt werd geïnventariseerd welke activiteiten voor laaggeletterden er momenteel al worden aangeboden in de gemeente Den Helder en hoe er samengewerkt kan worden om dit aanbod verder te versterken.

Er is behoefte aan een toegankelijke plek waar iedereen terecht kan die hulp nodig heeft bij het lezen, begrijpen en schrijven van de Nederlandse taal. Een ‘Taalhuis’ in de bibliotheek of op een andere toegankelijke locatie waar activiteiten plaatsvinden en informatie te vinden is over cursussen en oefenmogelijkheden, maar waar bijvoorbeeld ook geholpen kan worden bij het zoeken naar een taalmaatje.

Het volgende taalontbijt in Den Helder is in januari 2015. Op 25 november 2015 wordt er in Schagen ook een taalontbijt georganiseerd en op 3 december 2015 op Texel. Interesse? Neem dan contact op met Ineke Snel: i.snel@kopgroepbibliotheken.nl

Meer informatie?

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna