Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 17 december 2015 Monster van Nes in bibliotheek Schagen

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Tussen Schagen en Verlaat werkt de provincie sinds februari 2015 aan de herinrichting van de N241. Onderdeel van de herinrichting is de realisatie van een kunstwerk in de nieuwe fietstunnel Nes bij Schagen.

Voor het kunstproject is kunstenaar Michiel Kluiters al geruime tijd op zoek naar interessante vondsten die omwonenden in de loop der tijd hebben gedaan in de buurt van de weg. Op 17 december 2015 presenteert hij deze bodemschatten in de bibliotheek in Schagen.

'Monster van Nes' is een kunstproject met het doel om een kunstmonument op te richten voor de omgeving van het vernieuwde wegtracé N241. Het monument zal bestaan uit een verzameling bodemvondsten die langs of in de buurt van de provinciale weg N241 zijn gevonden. Ongeveer 30 voorwerpen worden heel precies gereproduceerd in gekleurd beton. Elk voorwerp krijgt daarbij een andere tint.

Ook worden ze sterk uitvergroot. Deze vondsten sieren straks de wand van de nieuwe fietstunnel Nes die in het voorjaar van 2017 wordt geopend.

Monster van Nes vertelt straks via de voorwerpen over allerlei tijden en gebeurtenissen die aan het gebied van de N241 zijn verbonden. Tegelijkertijd gaat het monument ook over de vernieuwing van de weg, omdat de opgravingen mogelijk zijn dankzij de werkzaamheden rond de wegverbreding.

Presentatie op 17 december

Op donderdag 17 december, van 10.00 - 12.00 uur, presenteert Michiel in de bibliotheek in Schagen wat er tot nu toe gevonden is in de omgeving van de weg.

Dat is al heel erg veel. Wat zijn het voor voorwerpen en waar werden ze vroeger voor gebruikt? Archeoloog Frans Diederik geeft een toelichting op de vondsten.

Welke vondsten komen straks daadwerkelijk op de wand in de fietstunnel Nes?

Kunstwerk Monster van Nes

Bij het ontwerpen van de fietstunnel had de provincie als doel om de cultuur-historische waarden van de omgeving weer te geven in een kunstwerk. De cultuurhistorie van de Nes (bijvoorbeeld zee inbraken, terpen, nederzettingen uit de IJzertijd) bood veel inspiratie voor drie landelijk gerenommeerde kunstenaars die, uit een grote hoeveelheid inzendingen, geselecteerd zijn om een schetsontwerp voor het kunstwerk te maken. Voor het kiezen van het beste schetsontwerp zijn bewoners en geïnteresseerden uit de omgeving uitgenodigd om hun stem te laten horen. Uit de drie gepresenteerde schetsontwerpen is eind juni 2014 het kunstwerk 'Monster van Nes' van kunstenaar Michiel Kluiters als winnende ontwerp gekozen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna