Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 04 januari 2016 Kroniek toont archeologische vondsten van 2014 in Noord-Holland

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Net als voorgaande jaren is ook nu weer de archeologische kroniek van Noord-Holland verschenen. Deze met honderden kleurenfoto's geïllustreerde uitgave doet op 135 pagina's gedetailleerd verslag van de vele opgravingen en archeologische vondsten in Noord-Holland in 2014.

2014 was het jaar waarin bij Hoogkarspel de eerste opgravingen in verband met de aanleg van de Westfrisiaweg (N23) begonnen. Dat leverde direct al mooie vondsten op van sporen van bewoning van West-Friesland in de midden- en late-bronstijd (circa 2000 - 1200 v. Chr.), waar de kroniek melding van maakt.

Bataafse soldaat

De kroniek bevat uitgebreide beschrijvingen van opgravingen en vondsten in ruim twintig Noord-Hollandse gemeenten, waaronder Alkmaar, Amsterdam, Enkhuizen, Haarlem en Zaanstad.

In het duingebied tussen Schagen en Callantsoog ontdekte een boswachter eind vorig jaar een schedel die onder het zand vandaan was gekomen. Het bleek te horen bij een skelet, compleet en in goede staat verkerend, dat de volgende dag in opdracht van de provincie werd geborgen. Uit de erbij gevonden metalen knopen kon worden opgemaakt dat het hier ging om de overblijfselen van een soldaat van de Bataafse Armée, die op 27 augustus 1799 was ingezet bij de strijd tegen de Engelse troepen na de invasie in de duinen bij Groote Keeten.

Oude stadsmuur

Bij het plaatsen van in de bodem verzonken restafvalcontainers in Haarlem zijn sinds 2013 drie graflocaties gevonden. Op het Nieuwe Kerksplein zijn de resten gevonden van de begraafplaats van het Sint Annaklooster van voor de 17de eeuw.

Bij het Donkere Begijnhof, niet ver van het station, werd onverwacht een klein deel van een andere begraafplaats gevonden. Bij het plaatsen van de containers langs de Haarlemse 'Vesten', aan de zuidkant van het centrum, stuitten de archeologen op diverse plaatsen op overblijfselen van de 14de-eeuwse stadsmuur.

Huis van Hilde

De archeologische schatten van Noord-Holland zijn te zien in het archeologisch depot van de provincie in Huis van Hilde in Castricum. De collectie is ook toegankelijk via de gloednieuwe database op www.huisvanhilde.nl .

Geïnteresseerden kunnen een gratis exemplaar van de kroniek van 2014 aanvragen bij of hun toevlucht nemen tot de download die te vinden is op www.noord-holland.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna