Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 27 januari 2016 Pilot onderwater archeologie bij Texel ontvangt aanmoedigingsprijs

Gemeente Texel logoBron: Gemeente Texel - Positieve impuls samenwerking overheden en amateurarcheologen voor beheer maritiem erfgoed - Op de jaarlijkse Schervendag van de Landelijke Werkgroep Archeologie Onder Water (LWAOW), die in Amersfoort werd gehouden, is de Jef van den Akker Aanmoedigingsprijs uitgereikt aan de partners van de pilot onderwaterarcheologie bij Texel. Rob Oosting, voorzitter van de Stichting BOS, overhandigde de prijs aan Gertjan en Jack Betsema van de Duikclub Texel voor hun rol in het protocol dat in het kader van de pilot is opgesteld.

De prijs werd toegekend omdat het initiatief tot samenwerking naadloos aansluit bij het gedachtengoed van Jef van den Akker. De pilot draagt bij aan beter begrip en samenwerking in het maritieme erfgoedveld en zou een voorbeeld kunnen zijn voor soortgelijke projecten in andere regio's.

Uniek onderwater erfgoed

Op de zeebodem rondom Texel liggen unieke archeologische vindplaatsen. Om beheer van dit waardevolle erfgoed in de toekomst te garanderen zijn de gemeente Texel, het Rijk (het Ministerie van OCW en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als onderdeel daarvan), Kaap Skil, museum van jutters & zeelui (Stichting Texels Museum), de Duikclub Texel en de provincie Noord-Holland een pilot gestart.

Onderzocht wordt welke mogelijkheden er zijn om binnen bestaand beleid en met het oog op toekomstige regelgeving met sportduikers van de Duikclub Texel samen te werken aan het beheer en behoud van onderwatererfgoed.

De Jef van den Akker Aanmoedigingsprijs

De Aanmoedigingsprijs is in 2007 door de Stichting ter Bevordering van de Onderwater en Scheepsarcheologie (kortweg BOS) op initiatief van Jef van den Akker ingesteld. Met de instelling van deze prijs wilde hij duikers motiveren om over hun maritieme onderzoeken te rapporteren. Om zijn ambitie hoog te houden heeft de Stichting BOS in 2010 besloten om zijn naam aan deze prijs te verbinden.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna