Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 04 maart 2016 Bewoners bewonderen archeologische opgravingen terp 'Niekeland' te Zijdewind

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De provincie Noord-Holland richt de komende jaren de provinciale weg (N241) tussen Schagen en Verlaat opnieuw in. Voor de verbreding van de weg moesten een woonhuis en twee boerderijen wijken.

De herinrichting van de weg maakt archeologisch onderzoek mogelijk. In opdracht van de provincie heeft Hollandia archeologen onderzoek gedaan op twee archeologisch waardevolle plaatsen langs de N241. Bij de opgraving bij het dorp Zijdewind zijn resten van verschillende boerderijen gevonden tot 500 jaar terug in de tijd.

Bij de opgraving is een deel van deze Middeleeuwse terp, waar de nieuwe N241 straks langs loopt, aangesneden. Op dit gedeelte stond de stolpboerderij van de familie Wit. Er zijn resten gevonden van verschillende boerderijen die op deze woonheuvel hebben gestaan, uit de 15e tot aan de 21eeeuw. Door eerdere bodemvondsten en het geschrevene in de archieven weten we dat hier al bewoning was in de late Middeleeuwen maar de archeologie van deze plek gaat al terug tot de periode van Karel de Grote, omstreeks 800 na Chr. Het onderzoek geeft hiervan een waardevolle bevestiging.

Bezichtiging archeologische opgraving

Op vrijdag 26 februari 2016 zijn de voormalige bewoners van de terp, hun kinderen en kleinkinderen en de pers uitgenodigd om de opgravingen te bezichtigen.

De resten van een paard zijn nog duidelijk zichtbaar. Ook zijn allerlei scherven, een stuk van een tegel uit de vroege 17e eeuw en zelfs prehistorisch aardewerk gevonden. RTVN-H heeft er een filmpje [www.rtvnh.nl van gemaakt.

Tot medio maart 2016 graven de archeologen verder op zoek naar nog meer bijzondere vondsten. Daarna worden de vondsten tentoongesteld in het archeologiecentrum Huis van Hilde huisvanhilde.nl in Castricum.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna