Cultuur, Sport & Recreatie: 05 juli 2016 25-ste schip op helling museumhaven

Sinds de ingebruikname van de monumentale helling op Museumhaven Willemsoord hebben er nu al 25 nautische monumenten op drooggestaan voor inspectie, reparatie en onderhoud. De tjalk Antilope was de eer gegund om als 25-ste schip te mogen hellingen.

Vijf jaar geleden is de helling naast Gebouw 73 officieel in gebruik genomen.

Het eerste vaartuig dat destijds werd drooggezet, was de lemsteraak LE 74 't Kan Verkeren. Vanaf die tijd heeft een hele reeks traditionele schepen erop drooggestaan, waaronder tjalken, botters, aken, kotters en een stoomsleper.

Voor Anne Dekinga en Anita Koolhaas was het op 11 april 2016 van dit jaar de tweede keer dat in Museumhaven Willemsoord hun in 1906 gebouwde tjalk Antilope op de helling werd getrokken. Eerder was dit al gebeurd op 10 juni 2016 2012. Toen stond de tjalk voor een periode van drie weken droog om groot onderhoud aan de romp te kunnen uitvoeren. Deze keer heeft de 22 meter lange en ruim 4 meter brede tjalk voor een korte onderhoudsbeurt maar vijf dagen drooggestaan.

Vrijwilligers hebben de hellingswagens na diverse aanpassingen zodanig gemodificeerd dat deze nu zonder problemen werken. Op de helling kunnen schepen met een gewicht tot circa 60 ton worden drooggezet. (Bron: Stichting Nautische Monumenten Den Helder)

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

VVV Kop van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvkopvannoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvkopvannoordholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna