Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 18 augustus 2016 College Den Helder schrapt bezuinigingen op cultuur

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - Cultuur kleurt het leven! En Den Helder kan best nog wat extra kleur gebruiken. Vrij vertaald is dat de reden waarom burgemeester en wethouders het nu geen goed moment vinden om te bezuinigen op de subsidies van de drie grootste culturele instellingen in onze stad: Triade, theater De Kampanje en de bibliotheek. Daarom stellen zij de gemeenteraad voor om die geplande bezuiniging (tot 2019 in totaal 400.000 euro) te schrappen.

Bij het vaststellen van de begroting 2016-2019 heeft de gemeenteraad het college de opdracht gegeven te zoeken naar mogelijkheden om te bezuinigen op de cultuursubsidies (oplopend naar 10% in 2019). De raad heeft daarbij wel nadrukkelijk de voorwaarde gesteld dat de instellingen niet mogen 'omvallen'.

Ook bij de behandeling van de kadernota heeft de raad zorgen geuit over mogelijke gevolgen voor het personeel en het culturele aanbod. Cultuurwethouder Trees van der Paard: "Die zorgen had het college ook. Wij hebben daarnaast nét de doelstellingen uit de cultuurvisie uitgewerkt, waarin is opgenomen dat wij de komende jaren juist meer van deze instellingen verwachten.

Daarover hebben we uitgebreid met de instellingen gesproken. En natuurlijk ook over de bezuinigingsopdracht. Die combinatie bleek niet haalbaar. Als we nu zoveel gaan korten op de subsidies kunnen wij de raad niet de zekerheid bieden dat dat de komende jaren geen gevolgen heeft voor het personeel of voor het culture aanbod."

Cultuur geeft kleur

Cultuur doet iets met je. Het maakt onze stad levendig en aantrekkelijk. Cultuur geeft ons leven - en daarmee ook onze stad - kleur. Daarom is het belangrijk dat de gemeente ook op dat gebied goed beleid voert. Verantwoordelijk wethouder Trees van der Paard vindt het belangrijk dat alle inwoners (en vooral kinderen) actief aan cultuur kunnen deelnemen en ervan kunnen genieten. De komende jaren moeten de instellingen daarvoor méér samenwerken. Met elkaar, met de scholen en met de overige culturele organisaties in onze stad. Bovendien moet Den Helder hét culturele hart van de regio worden. Ook in die zin is ons cultuuraanbod van groot belang. Wethouder Van der Paard:

"Ik ben dus heel blij dat het college unaniem heeft besloten de voorgenomen bezuinigingen op dit gebied te schrappen. Triade, de bibliotheek en De Kampanje kunnen nu beter vooruit plannen. Zij zijn dan ook heel blij met dit besluit."

Raad bepaalt

Toch hebben die instellingen die zekerheid nog niet helemaal. Het laatste woord is namelijk aan de gemeenteraad, die over het voorstel van het college beslist.

Dat gebeurt in de raadsvergadering van maandag 12 september 2016. Voor die tijd, op maandag 29 augustus, bespreekt de commissie Maatschappelijke ontwikkeling het raadsvoorstel.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna