Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 20 oktober 2016 Straks ook fietsen op Prins Hendrikzanddijk

HHNK logoBron: HHNK - Op de Prins Hendrikzanddijk op Texel willen we graag een fietspad. Dat besloten de bestuurders van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gemeente Texel, provincie Noord-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu op 6 oktober 2016 tijdens een bestuurlijk overleg. Samen gaan we er voor zorgen dat het fietspad langs dit bijzondere natuurgebied er komt. "Met het fietspad kun je de ontwikkeling van het gebied meemaken, de wens van de omgeving. We zijn blij met de uitkomst van deze puzzel", beamen de betrokken bestuurders.

"We hebben een oplossing gevonden die past bij de kwetsbare en verstoringsgevoelige natuur én financieel haalbaar is. Dat betekent naast droge voeten voor Texel, dat we ook de wens van de omgeving honoreren om te genieten van al dat moois dat er ligt en nog komt", zegt hoogheemraad Kees Stam. "Het is belangrijk dat de dijk straks veilig is met een versterking die past bij Texel.

En het is belangrijk dat dat samen met de omgeving wordt gedaan. Dit fietspad is een verzoek van de omwonenden, het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland gaat de aanleg van het fietspad bespreken", zei gedeputeerde Cees Loggen. "Ik ben blij dat deze wens van de raad en de omgeving er nu gaat komen", aldus burgemeester Uitdehaag. "We gaan onderzoeken of het mogelijk is om van het fietspad een pilot SolaRoad te maken. Een fietspad waarin zonnepanelen zijn verwerkt waardoor er energie opgewekt wordt. Dit sluit mooi aan bij de gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen."

Natuur én veilig

Met de Prins Hendrikzanddijk krijgt Texel er een bijzonder stuk land bij: een zandig, dynamisch gebied, vóór de Prins Hendrikdijk. Deze dijkversterking maakt Texel veilig, behoudt landbouwgrond en huizen, en biedt impulsen voor de Texelse natuur. Eerder maakten de samenwerkingspartners met het Waddenfonds het ontwerp mogelijk van een zanddijk die past binnen dit Natura 2000-gebied. De natuur die wordt verwacht is erg kwetsbaar en verstoringsgevoelig. Daarom is deze versterking alleen haalbaar als het gebied zo wordt ingericht dat onder andere vogels de rust krijgen die nodig is. De versterking bestaat uit het aanleggen van een zanddijk met in de Waddenzee een schiereiland van zand en schelpen die de bijzondere natuur op de schorren en in de lagune beschermt. Zo is een deel altijd boven water, een deel is boven of onder water afhankelijk van het tij en een ander deel is permanent onderwater.

Wensen

De buitendijkse versterking komt voort uit de wens van de omgeving. In gesprekken gaf de omgeving aan graag te willen genieten van dit bijzondere gebied. Dit fietspad speelt hierop in.

Het pad is zo ontworpen dat het op de duinen en dijk zal komen te liggen.

Vanwege het glooiende landschap heb je straks vanaf de fiets uitzicht op de zee of de nieuw aangelegde duinen. Na aanleg draagt het hoogheemraadschap dit pad over aan de gemeente voor beheer en onderhoud. Naast het fietspad komt een wandelpad met een uitzichtpunt bij Ceres. Bovenop de gemalen De Schans en Prins Hendrik komen bankjes. Eind 2016 gaan de plannen voor de versterking ter inzage.

Het fietspad is in deze plannen opgenomen. In 2018 start de uitvoering. De werkzaamheden duren ongeveer 1,5 jaar.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna