Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 15 november 2016 Wandelroute 't Huys te Nuwendore geopend met Westfries Genootschap

Gemeente Schagen logoBron: Gemeente Schagen - Er is een wandelroute bijgekomen in Schagen. Maandagmiddag 31 oktober 2016 opende wethouder Sigge van der Veek de route, bij Eenigenburg. Dit deed hij samen met kinderen en Ina Broekhuizen, bij 't Huys te Nuwendore en de Westfriese Omringdijk.

De wandelroute zit in het nieuwe regionale wandelnetwerk. Dat wordt zo'n 580 kilometer groot. Het is nog niet overal klaar, maar in het voorjaar van 2017 wel. De wandelroute bij Eenigenburg is wel al klaar. In deze wandelroute langs 't Huys te Nuwendore in Eenigenburg zie je bij de dijk een afdak van een put.

Dat afdak is ooit geschonken door het Westfries Genootschap. Het stond boven de put van het kasteel, maar werd verplaatst omdat het niet bij de huidige vormgeving van de ruïne past. De wandelroute voert langs het afdak en daar zie je een passende tekst.

Ina Broekhuizen-Slot, schrijfster van tal van verhalen, gedichten en bijdragen voor de West-Friese kalender en een vijftal romans, droeg bij de opening de tekst van het bord voor. Het begint met:

mens, sta even stil en kijk
naar 't vlakke land hier achter dijk
en weet dat er op deze grond
ooit 't Huys te Nuwendoorn stond.

De rest kan elke wandelaar verder lezen op het bord.

Voorzitter Hetty Zander van het Westfries Genootschap legde vervolgens iets uit over de geschiedenis van 't Huys te Nuwendore.

Wandelnetwerk

In het regionale netwerk worden bestaande wandelroutes in de Kop van Noord-Holland aangevuld met meer wandelmogelijkheden. Dat gebeurt door de aanleg van wandelbruggen, overstapjes en trekpontjes. Hierdoor zal het wandelnetwerk in de regio 580 kilometer groot worden. De verwachting is dat het geheel in april 2017 klaar zal zijn. Alle routes worden uitgevoerd in de stijl van het Wandelnetwerk Noord-Holland, met 46 startpunten. Hiervan zijn er 18 in Schagen.

Bij elk startpunt kan de wandelaar kiezen uit routes van 5 tot 10 kilometer, elk met een eigen routekleur bewegwijzerd. Recreatie Noord-Holland voert dit project uit in opdracht van de drie gemeenten en met subsidie van Provincie Noord-Holland.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna