Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 23 mei 2017 Veel nieuwe vrijwilligers voor bescherming boerenlandvogels opgeleid

Landschap Noord-Holland logoBron: Landschap Noord-Holland - Ieder voorjaar leidt Landschap Noord-Holland boeren en vrijwilligers op die het veld in gaan om beschermingsmaatregelen te nemen voor boerenlandvogels en voor het monitoren van aantallen vogels. Dit voorjaar was de belangstelling voor de cursussen groot. In totaal zijn 150 mensen opgeleid tot boerenlandvogelvrijwilliger.

Op Texel deed een groep van zelfs 30 vrijwilligers mee aan de weidevogelmonitoringcursus. Deze groep vrijwilligers en boeren gaven gehoor aan de oproep van agrarische natuurvereniging De Lieuw om mee te doen. Want de inzet van boeren en vrijwilligers is hard nodig nu de weidevogels het zo moeilijk hebben.

De cursus Bescherming Boerenlandvogels op Texel

Tijdens één theorie-avond en drie praktijkochtenden leerden de Texelse cursisten hoe je weidevogels het effectiefst kunt beschermen. Maar ook hoe je het gedrag van de weidevogels zo kunt interpreteren dat je weet waar de vogels broeden en waar en wanneer er jongen in het veld rondlopen. Zo kunnen de vrijwilligers de boer goed informeren over de aanwezige vogels en kunnen zij op hun beurt rekening houden met de nesten en vogelfamilies met jongen tijdens werkzaamheden op het land.

Het leuke van de cursus op Texel was dat er ook veel boeren deelnamen, zowel mannen als vrouwen. Vol enthousiasme hingen ze aan de lippen van cursusleider Wim Tijsen die met passie vertelde over weidevogelbescherming en zijn ervaringen.

Samenwerking boeren en natuurorganisaties

Als natuurorganisatie maakt Landschap Noord-Holland zich hard voor behoud en bescherming van biodiversiteit. Vanuit die ambitie werkt zij samen met boeren en vrijwilligers aan de bescherming en monitoring van boerenlandvogels in Noord-Holland. Een goede samenwerking tussen natuurorganisaties en boeren is onontbeerlijk als het gaat om het redden van de weidevogels in Noord-Holland.

Een mooi voorbeeld van een succesvolle samenwerking is de gezamenlijke weidevogelbescherming in de Ronde Hoep, een polder onder Amsterdam. Daar gaat het een stuk beter met de weidevogels.

Ook meedoen aan een cursus?

Landschap Noord-Holland is expert op het gebied van weidevogelbescherming en -opleiding. Zij zet jaarlijks zo'n 1.000 vrijwilligers en boeren in voor beschermingsmaatregelen. Nieuwe cursussen starten weer in het voorjaar van 2018.

Belangstellenden voor het volgen van zo'n cursus, kunnen zich nu alvast inschrijven voor volgend jaar. Klik hier www.landschapnoordholland.nl/cursus

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna