Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 26 September 2003 Nationale Brandweerpreventieweek

3-11 oktober, Brandweer controleert brandveiligheid woningen

De week van 3 tot en met 11 oktober is uitgeroepen tot Nationale Brandpreventieweek. De week staat geheel in het teken van het voorkomen van brand in gezinswoningen. Veel mensen zijn zich niet of onvoldoende bewust van het gevaar van brand, waardoor zij te weinig voorzorgsmaatregelen treffen. De brandweer wil het bewustzijn van vooral gezinnen verhogen door aandacht te vestigen op maatregelen die zij zelf kunnen treffen.

Tijdens de Nationale Brandpreventieweek controleert de brandweer een aantal woningen in Den Helder op brandveiligheid. Welke dat zijn, is nog een verrassing. De brandweer rijdt gewoon een wijk binnen en belt aan bij een aantal woningen. Het kan dus ook bij u zijn. Als u medewerking verleent, kijkt de brandweer naar de veiligheid van uw woning, vertelt u waarop u moet letten en welke situaties brand kunnen veroorzaken of bij brand gevaar opleveren. U krijgt daarbij advies over maatregelen die u het beste kunt treffen om brand te voorkomen of de gevolgen van een eventuele brand te beperken. Wanneer de brandweer uw huis controleert en constateert dat het veilig genoeg is om brand buiten de deur te houden, dan krijgt u een certificaat.

Waarom een brandveiligheidscontrole

Elk jaar woeden er in Nederland zo'n 8000 branden in woningen. Bij die branden vallen veel slachtoffers: jaarlijks gemiddeld 50 doden en 800 gewonden. De schade die brand aanricht is enorm. Denk daarbij niet alleen aan de materiŽle schade (ongeveer 92 miljoen euro) maar ook aan leed als gevolg van brandwonden en het verlies van onvervangbare bezittingen. Door woningen te controleren krijgt de brandweer een beter inzicht in de brandveiligheid van woningen. Die informatie is waardevol, omdat de brandweer daardoor gerichter voorlichting kan geven over brandpreventie.

Aandachtspunten

Bij het beoordelen van de brandveiligheid let de brandweer op veel zaken. Bijvoorbeeld of er rookmelders aanwezig zijn, of ze op de goede plaats zijn aangebracht en ze ook werken. Maar ook of de bewoners een vluchtplan hebben gemaakt. Staan er fietsen of vuilniszakken achter de voordeur waardoor je bij brand niet snel kunt vluchten? Staat de televisie 's nachts op stand-by? Wordt de schoorsteen regelmatig geveegd? Waar worden licht brandbare stoffen bewaard? Zijn muren of plafonds afgewerkt met kunststof materialen die bij brand giftige rook verspreiden? Zo zijn er veel dingen waarop u kunt letten. Een checklist om zelf uw huis op brandveiligheid te controleren kunt u door te klikken op checklist opvragen.

Op zaterdag 4 oktober staat de brandweer op het Julianaplein tegenover het station en bent u van harte welkom om u te laten voorlichten. Maar ook gedurende de rest van het jaar kunt u voor advies terecht bij de brandweer, afdeling Brandpreventie, telefoonnummer 0223-655752. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl