Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 28 Mei 2004 Gemeenteraad Harenkarspel verlaagt tarieven bouwleges

De gemeenteraad heeft in maart besloten het tarief voor de bouwleges te verlagen. Dit is mede gebeurd omdat de Bedrijvenvereniging Harenkarspel (BVH) zich de afgelopen maanden enorm heeft ingezet voor deze verlaging. Ook het BVH-lid Tineke Stam heeft een grote rol hierin gespeeld. Volgens de BVH waren de leges te hoog en bestond er de angst dat hierdoor projecten elders zouden worden uitgevoerd.

Sinds 1 januari 2003 gold in de gemeente Harenkarspel een nieuwe legesverordening. Leges moeten worden betaald als een burger of ondernemer b.v. iets wil laten bouwen of informatie bij de gemeente opvraagt. Zo zijn er dus ook bouwleges, die moeten worden betaald als iemand een bouwvergunning wil. De gemeente Harenkarspel besloot dat per 2003 deze leges voor de door de gemeente gemaakte kosten 100 procent dekkend moesten zijn. De tarieven werden hiermee behoorlijk opgeschroefd, aldus K. Mosch. "De tarieven werden met 300 tot 600 procent vermeerderd, afhankelijk van de aard van de bouwaanvraag". Een ruime verdubbeling vond plaats voor een eenvoudige aanvraag, een gecompliceerdere werd zo'n 600 procent duurder. "Dat was een gigantische verhoging en het erge is dat er geen plafond in de legeskosten is aangebracht. Er werd 2,45 % van de bouwsom gerekend voor een eenvoudige aanvrag. Voor een aanvraag in twee fases moest 4,9 % (2x 2,45 %) worden betaald". Hierdoor kon het gebeuren dat iemand voor de bouw van b.v. een huis van 300.000 euro bijna 7.500 euro (2,45 %) aan bouwleges moest betalen. Was het een aanvraag in twee fases dan kwam dat neer op zo'n 15.000 euro.

"De mensen zouden hierdoor ergens anders naar toe gaan, omdat ze hier teveel moesten betalen. Vergeleken met buurgemeenten waren wij vier keer zo duur. Wij behoorden met onze bouwleges tot de duursten van Nederland". Gelukkig besloot de gemeenteraad in maart echter de twee fases in de aanvraag van een bouwvergunning af te schaffen. "Het tarief is nu grofweg 2,45 % van de bouwsom van het object. Een prima ontwikkeling". Wat de BVH nog mist is een plafond voor de hoogte van de bouwleges. "Het is nu in feite een soort open eind regeling. Als het dan om echte grote projecten zou gaan, kunnen de leges oplopen tot de miljoen euro, want er is geen plafond in aangebracht. Dan kan dus niet. Daarover gaan wij nog met de gemeente praten".

Meer informatie:

Secretariaat Bedrijvenvereniging Harenkarspel, T: 0226-396286
(Bron: bedrijvenvereniging Harenkarspel - www.bedrijvenverenigingharenkarspel.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl