Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 27 Januari 2005 Eilanden overwegen verhoging koopprijsgrens

Om voldoende huizen beschikbaar te houden voor de eigen bevolking, overwegen de Nederlandse Waddeneilanden de koopprijsgrens van woningen te verhogen. Mensen die niet economisch of maatschappelijk aan één van de eilanden zijn gebonden, kunnen zich er alleen vestigen als zij een duurdere woning kopen.

Op Texel ligt de koopprijsgrens momenteel op 272.500 euro (6 ton in guldens). Gezien de huidige marktprijzen is dat geen bijzonder hoog bedrag meer. De gemeenteraad van Ameland heeft nu aangegeven de grens te willen optrekken naar 500.000 euro. Mogelijk zal Texel dit voorbeeld volgen. Het college van B&W heeft echter nog geen besluit genomen.

Eerst wil Texel samen met de andere Waddeneilanden een notitie afronden, waarin de gezamenlijke woningproblematiek wordt beschreven. "Wonen op een eiland is anders", zo luidt de titel hiervan. Het is de bedoeling deze notitie aan te bieden aan minister Dekker van Volkshuisvesting. De minister moet afwegen in hoeverre een uitzonderingspositie voor de eilanden is gerechtvaardigd. Daarna nemen Gedeputeerde Staten van de provincies Noord-Holland en Friesland een besluit over de hoogte van de koopprijsgrens.

Op alle eilanden heerst momenteel een krapte op de woningmarkt. De vraag naar woningen is groot, zowel bij de eigen inwoners als bij mensen van de vaste wal. Het aantal beschikbare woningen is echter beperkt. Texel heeft een wachtlijst van circa 700 inwoners die op zoek zijn naar een woning. Pas in de loop van 2005 kan er een begin worden gemaakt met de bouw van nieuwe woningen. De meest urgente gevallen krijgen toestemming om tijdelijk in een zomerhuisje te wonen. (Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl