Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 21 Juni 2005 Beheer openbare ruimte Den Helder; onderhoudsniveau voorlopig `laag`

Hoe beheer je de openbare ruimte en alles wat zich daarin bevindt? Moet alles evenveel aandacht krijgen, of besteden we aan bepaalde gebieden zoals winkelcentra en gebieden waar veel publiek komt, meer aandacht dan aan de woonwijken? En hoe zit het met bedrijventerreinen? Vinden we dat daar best wat zwerfvuil mag liggen, of zijn ze juist ons economisch visitekaartje? En geldt dat dan voor alle bedrijventerreinen?

Oftewel: hoe stem je het beheer en onderhoud af op de omgeving? Maar vooral, welke kwaliteit wil je bereiken en wat kost dat dan?

Het beheer van de openbare ruimte is de zorg van de gemeente. Daarom hebben ambtenaren, raads- en collegeleden in de periode 2003-2004 bovenstaande vragen uitgebreid besproken. Maar ook de ondernemers, bewoners en bezoekers van de stad hebben zo hun wensen en ideeŽn over dit beheer. We willen toch allemaal een goed onderhouden stad?

Laag onderhoudsniveau

Alles tot in de puntjes verzorgd, daar is echter niet voor gekozen. Elke keer weer moet de politiek keuzes maken. Geef je bijvoorbeeld geld uit aan de renovatie van zwembad De Schots, aan de aanleg van de Verlengde Zuiderhaaks, aan het opknappen van de watertoren of geef je prioriteit aan een goed verzorgde openbare ruimte? De gemeenteraad van Den Helder heeft begin dit jaar gekozen voor een laag onderhoudsniveau voor alle ruimten, behalve voor de winkelcentra en andere gebieden waar veel publiek komt. Hier is gekozen voor een basisniveau. Het onderhoud van de openbare ruimte kost in totaal Ä 6,7 miljoen op jaarbasis.

Boekje voor eenduidigheid

Voordat je kan goed kan bepalen wat voor mate van onderhoud je wilt plegen op welke plekken, is het handig eerst met elkaar af te spreken wat je onder een 'laag' of 'hoog' onderhoudsniveau verstaat. Een politicus kan bijvoorbeeld een heel ander beeld van 'laag' hebben dan een beheerder of bewoner. Bureau Oranjewoud heeft ons daarbij geholpen. In de afgelopen periode heeft het bureau een catalogus gemaakt voor de kwaliteit van de openbare ruimte. Hierin is de kennis van de gemeente en die van Oranjewoud gebundeld en staan de verschillende onderhoudsniveaus (laag, basis en hoog) beschreven. Foto's laten zien wat met de verschillende niveaus wordt bedoeld.

Beschrijvingen per soort gebied

De beschrijvingen zijn per soort gebied gemaakt. Onderscheid is gemaakt tussen winkelcentra, woonwijken, parken, hoofdverkeersaders, bedrijventerreinen en grootgroengebieden. In deze structuurelementen zijn vervolgens de volgende onderdelen te onderscheiden:

Voor al deze onderdelen geldt dat je zowel naar de technische staat kan kijken (heel/veilig) als naar de verzorging ervan (netjes, schoon, onkruidvrij, hoeveelheid graffiti, enzovoort).

De kwaliteitscatalogus is onlangs ter informatie verzonden aan verschillende bewonersbelangenorganisaties in Den Helder. De catalogus ligt daarnaast ter inzage bij de receptie in het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20, bij de afdeling Stadsbeheer aan de Drs. F. Bijlweg 1 en bij alle vestigingen van de Openbare Bibliotheek. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl