Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 25 Oktober 2005 Hondsbossche Zeewering verstevigd met betonbekleding

De werkzaamheden aan de Hondsbossche Zeewering zijn vorige week, geheel volgens planning voor het stormseizoen, afgerond. Het werk bestond uit het vervangen van de grasmat aan de zeezijde van de dijk door een bekleding van betonelementen, Basalton geheten. De veiligheid van de dijk is hiermee aanzienlijk verhoogd.

In het voorjaar is aannemer Bos & Kalis in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier begonnen met het versterken van het buitentalud van de Hondsbossche Zeewering. De grasmat aan de zeezijde was niet sterk genoeg om de golven bij een superstorm te keren. Daarom is deze dit jaar vervangen door een bekleding van Basalton. Dit materiaal wordt al vele jaren op onze waterkeringen aangebracht.

Basaltonblokken in uniek hoog-laag patroon aangebracht

Nieuw is echter dat de basaltonblokken in een hoog-laag patroon zijn aangebracht. De bekleding lijkt op een dambord, waarbij de vlakken van ongeveer één vierkante meter, twintig centimeter in hoogte verschillen. Het totale oppervlak van de nieuw aangebrachte verharding is 55.000 vierkante meter. De verharding is over de gehele lengte van de dijk, 4300 meter, aangebracht. Er waren een klein miljoen basalton-elementen nodig om deze aanzienlijke klus te klaren. Het werk heeft in totaal 5,5 miljoen euro gekost.

Veiligheid dijk verhoogd

Met deze maatregel is de golfoploop behoorlijk teruggebracht. De veiligheid van de dijk is verhoogd van 1:3.000 per jaar naar 1: 6.000. Dit betekent dat de Hondsbossche Zeewering een extreme storm, met een kans van optreden van 1 per 6.000 in een jaar, kan weerstaan. Daarmee is de wettelijk benodigde veiligheid van 1:10.000 per jaar echter nog niet bereikt. Deze wordt gehaald als de werken uit de Kustvisie 2050 klaar zijn. Afhankelijk van de financiering - de werken worden geheel door de rijksoverheid bekostigd - zal de Hondsbossche Zeewering tussen 2010 en 2015 weer op de gewenste sterkte zijn. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl