Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 18 Maart 2008 Meer aangepaste woningen dankzij provinciaal programma

Het stimuleringsprogramma van de provincie Noord-Holland voor het bouwen van woningen voor mensen met beperkingen heeft gewerkt. Dat blijkt uit de monitor van het programma, dat in 2004 van start is gegaan.

In de zes gemeenten waar het stimuleringsprogramma is gestart, zijn woningen gebouwd of aangepast en wijksteunpunten en welzijnsprojecten gerealiseerd. Daarnaast bleek het programma een stimulans voor een vernieuwende werkwijze te zijn voor zowel de provincie Noord-Holland als gemeenten.

De ambitie van het provinciale stimuleringsprogramma Wonen, Welzijn, Zorg (WWZ) is dat Noord-Hollandse burgers in de samenleving kunnen deelnemen en integreren, ook wanneer zij beperkingen hebben.

Research voor Beleid, een onafhankelijk onderzoeksbureau, heeft in opdracht van de provincie Noord-Holland een monitor uitgevoerd om de resultaten van het stimuleringsprogramma te volgen. Het blijkt dat het programma leidde tot de bouw of aanpassing van woningen voor mensen met beperkingen, het realiseren van wijksteunpunten, woonzorgzones en andere ondersteunende diensten en voorzieningen. Met het programma zijn ook nieuwe welzijnsprojecten gerealiseerd.

Het programma bleek ook een stimulans te zijn voor een vernieuwende werkwijze voor gemeenten èn voor de provincie. Binnen gemeenten kwamen afdelingen tot nieuwe afspraken en verhoudingen en deden ervaring op in hun regierol en met een integrale aanpak. Bij de provincie zijn keuzes gemaakt die goed aansluiten op wat gemeenten nodig hebben doordat deze niet achter het bureau tot stand zijn gekomen. Daarnaast en heeft de provincie meer de rol van partner vervuld in plaats van top-down te werken.

Het stimuleringsprogramma ging in 2004 van start. Met het programma wil de provincie bereiken dat gemeenten meer samenhang aanbrengen tussen de gebieden wonen, welzijn en zorg. Gemeenten konden aangeven interesse in te hebben in deelname aan het programma en hier samen met de provincie vorm aan te geven. De provincie heeft voor het programma de volgende gemeenten gekozen: Aalsmeer en Uithoorn, Bussum, Edam-Volendam, Heerhugowaard, Velsen. Daarnaast is er in 2007 een tweede stimuleringsprogramma gestart in de gemeenten, Oostzaan Landsmeer, Muiden, Beemster / Graft-De Rijp / Schermer / Zeevang, Opmeer, Wieringermeer en Texel. Dit 2e programma loopt tot eind 2009.

De provincie Noord-Holland schept randvoorwaarden en verbindt partijen bij de realisatie van een woningaanbod dat is afgestemd op de vraag. Zowel in kwantitatieve als kwalitatieve zin. Voor wat het type woningen betreft richt de Provincie Noord-Holland zich vooral op de realisatie van woningen voor bijzondere doelgroepen, zoals jongeren en ouderen. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl