Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 17 Juli 2008 Vernieuwende wonen-, welzijn- en zorgprojecten Noord-Holland

Onlangs is de eerste publicatie in een nieuwe reeks 'Wonen, Welzijn en Zorg in uitvoering' van de provincie Noord-Holland verschenen. Het boekje beschrijft vernieuwende projecten uit het programma Wonen, Welzijn en Zorg (WWZ) in de gemeenten Opmeer, Muiden, Wieringermeer, Texel, Oostzaan, Landsmeer, Beemster, Graft-de Rijp, Zeevang en Schermer.

In 2007 is een reeks WWZ-voorbeeldprojecten gestart in verschillende landelijke gemeenten in Noord-Holland. Deze stimuleringsprojecten lopen tot eind 2009. In de periode 2008-2009 verschijnt een reeks van vijf publicaties over deze voorbeeldgemeenten onder de titel "Wonen, welzijn en zorg in uitvoering". Het eerste deel is nu verschenen. Het boekje geeft onder andere een beeld van de opzet en het doel van de projecten, eventuele belemmeringen en allereerste resultaten. Hiermee wil de provincie stimuleren dat ook andere gemeenten kunnen leren van de initiatieven en aanpak van de voorbeeldgemeenten. De uitgave kan kosteloos aangevraagd worden.

De provincie Noord-Holland heeft sinds 2005 een succesvol WWZ stimuleringsprogramma. De ambitie hiervan is dat alle Noord-Hollandse burgers in de samenleving kunnen deelnemen en integreren, ook wanneer zij beperkingen hebben. De eerste reeks stimuleringsprojecten 2005-2008 is in verschillende voorbeeldgemeenten in Noord-Holland uitgevoerd. Het programma leidde tot de bouw of aanpassing van woningen voor mensen met beperkingen, het realiseren van wijksteunpunten, woonzorgzones en andere ondersteunende diensten en voorzieningen. Met het programma zijn ook nieuwe welzijnsprojecten gerealiseerd.

Het huidige programma 2007-2009 richt zich specifiek op plattelandsgebieden van Noord-Holland. Deze zijn relatief dun bevolkt. Daarin ligt een belangrijk deel van hun karakter én aantrekkingskracht. Tegelijkertijd maakt juist dit het moeilijk om iedereen de kans te bieden zo lang mogelijk zelfstandig te wonen met geschikte zorg en dienstverlening in de buurt. Hier ontstaan slimme en innovatieve combinaties van voorzieningen op het gebied van wonen, welzijn en zorg, waardoor het landelijk gebied aantrekkelijk en vitaal blijft. Zo wordt in het Twiske bijvoorbeeld een zorgboerderij met horecafunctie opgezet, met als personeel mensen met een verstandelijke beperking. Door de initiatieven in het landelijk gebied te volgen en erover te publiceren, hoopt de provincie Noord-Holland dat andere gemeenten ervan kunnen leren. Dit geldt voor gemeenten in het landelijk én stedelijk gebied.

De digitale versie van de uitgave is verkrijgbaar via het digitaal loket op www.noord-holland.nl (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl