Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 16 September 2008 College Den Helder stelt Uitwerkingsplan Stadshart vast

Het college van burgemeester en wethouders is akkoord met het Uitwerkingsplan Stadshart. In het plan staan concrete voorstellen om het centrumgebied de komende jaren ingrijpend te vernieuwen. Aangegeven wordt wat er gaat gebeuren, hoe dat gebeurt, waar en wanneer.

Het Uitwerkingsplan Stadshart bevat de ingredienten om Den Helder weer op de kaart van Nederland tezetten. Of in de woorden van burgemeester Hulman: “Den Helder heeft een stevige koerswijziging nodig, waardoor de vele kansen van de stadbenut worden. Het Uitwerkingsplan Stadshart legt daarvoor de basis.” Belangrijk element vormen de voorstellen voor Willemsoord. De voormalige rijkswerf gaat volledig onderdeel uitmaken van het stadscentrum. Een plek waar gewoond, gewerkt en gerecreeerd gaat worden. Daarnaast bevat het plan voorstellen voor het verbeteren van bestaande woon- en winkelstraten, de aanleg van een groot stadspark en de bouw van ruim duizend woningen.

Inspraak

Voor de zomer is het conceptplan ter inzage gelegd. Dit heeft in totaal 42 reacties opgeleverd. De inspraakreacties hebben geleid tot een aantal aanpassingen. De belangrijkste betreft de nachthoreca. In plaats van aan het Julianaplein, wordt nu voorgesteld deze op Willemsoord-Zuid te vestigen. “De kwaliteit van de geplandehorecagelegenheden zal heel anders zijn dan die van de Koningstraatnu”, aldus wethouder Fritzsche. “Op Willemsoord komt 18-uurs horeca, zonder dichte puien, die overdag ook de deuren opent. Bovendien versterken horeca, entertainment en evenementen elkaar op deze locatie. De nieuwbouw maakt het bovendien mogelijk om technische maatregelen te nemen tegen mogelijke geluidsoverlast.”

Tijdens de inspraakperiode kwamen er veel vragen over het bouwen van woningen op Willemsoord vlakbij de haven van Den Helder. Aanvullende geluidsonderzoek wijst uit dat deze de economische ontwikkeling van de havenniet in de weg staat. Wethouder Boskeljon: “We zouden wel gek zijn om het kip met de gouden eieren te slachten. We weten heel zeker dat de verdere ontwikkeling van de havenen het bouwen van woningen op Willemsoord elkaar niet zullen bijten.”

Vervolg

De commissie Stadsontwikkeling en Beheer behandelt het Uitwerkingsplan Stadshart woensdag 17 september a.s. Vaststelling door de gemeenteraad volgt op dinsdag 30 september. Vervolgens wordt het Uitwerkingsplan verwerkt in bestemmingsplannen.

Intussen wordt hard doorgewerkt aan de realisatie van de eersteprojecten. Zo start in januari de bouw van nieuwe, aantrekkelijke woningen op het Molenplein. Vanaf begin 2009 wordt ook gestart met het verbeteren van de inrichtingvanwoon- en winkelstraten. Ander speerpunt op korte termijn betreft het geven van een invulling aan de lege plekken in het Stadshart. Naast deze concrete werkzaamheden begint ook de voorbereiding van de plannenom de schouwburg naar Willemsoord te verplaatsen. Hetzelfde geldt voor het geven van een nieuw gezicht aan het Stationsgebied, onder meer door de bouw van een nieuw stadhuis op deze centrale locatie.

Water zien en voelen

Het Uitvoeringsplan schets in woord en beeld de route om Den Helder te ontwikkelentot een bruisende maritieme stad. En dat is volgens wethouder Fritzsche van grootbelang. “Den Helder is aan drie zijden omgeven door water. Maar in de stadmerk je daar vrijwel niets van. Met de uitvoering van dit plan gaat dat veranderen. Via de ontwikkeling van Willemsoord laten we het water in destad komen zodat je ’t ziet en voelt.”

Het Uitwerkingsplan Stadshart is te downloaden via www.denhelder.nl (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl