Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 23 September 2008 Texel op stoom met de WOZ

Naar aanleiding van een positieve beoordeling van de Waarderingskamer gaat het team belastingen & vastgoed aan de slag om deze positieve beoordeling vast te houden. Na een aantal jaren hard werken, is het de gemeente Texel gelukt om vanuit een achterstandssituatie op te klimmen naar een goede beoordeling. In 2006 heeft het team Belastingen & Vastgoed grote moeite om op tijd WOZ beschikkingen te versturen naar de inwoners en bedrijven in de gemeente. Ook zijn er problemen met het tijdig antwoord geven op een bezwaarschrift.

Een nieuw afdelingshoofd ziet, direct na aanstelling, in al deze problemen aanleiding om de zaken eens grondig aan te pakken en laat een formatieonderzoek uitvoeren door een extern bureau. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt inderdaad een capaciteitstekort. Het bureau doet voorstellen om de situatie te verbeteren. Ondertussen laat de Waarderingskamer aan het college ook nog weten dat er niet beschikt mag worden. Hierdoor komt de problematiek van de afdeling belastingen onder de aandacht van het college en de gemeenteraad. Zij geven toestemming voor inhuur van een interim WOZ-coordinator en er wordt geld beschikbaar gesteld om de omslag van project- naar procesmatig werken te maken.

De nieuw interim WOZ-coordinator is vanaf dag een flink aan de slag gegaan. Er worden werkplanningen opgesteld en extra taxateurs ingehuurd om de diverse achterstanden weg te werken. De opgeleverde herwaardering die aan een taxatiebureau was uitbesteed wordt aan een kritische kwaliteitscontrole onderworpen, wat niet zonder gevolgen blijft. De opgeleverde taxatiegegevens worden afgekeurd en de beschikkingen (in februari 2007) niet verstuurd. Pittige gesprekken volgen en de gemeente neemt een deel van de taxatiewerkzaamheden zelf ter hand.

Ook moet het belastingsysteem goed ingericht worden, omdat er geen kohier meer foutloos uit het systeem komt. Met extra inzet van de applicatiebeheerders wordt gewerkt aan het verbeteren en het inzichtelijk maken van gegevens. Daardoor komt er tijd om vooraf controles op de gegevens uit te voeren. En dan kom je rare dingen tegen, de medewerker vastgoed: "Het grondgebied van Texel omvat ook een stuk zee. In het nieuwe systeem kregen we hier een foutmelding omdat de oppervlakte daarvan groter was dan in de uitwisselingsgegevens. Blijkt dat het vorige pakket dit achteraf wel heel simpel had opgelost: "de eerste cijfers werden in dat pakket gewoon afgekapt."

De interim WOZ- coordinator: "Na ruim een jaar van hard werken met een fantastisch team werden de achterstanden minder, de kwaliteit beter en konden de reguliere processen binnen de termijnen worden uitgevoerd. De sfeer werd steeds beter en er werd weer gelachen en er kwam steeds meer structuur ". De teamleider: "Het is belangrijk om te erkennen dat het niet goed gaat. Pas dan kun je stappen gaan zetten om verbeteringen te realiseren."

Intussen is de kwaliteit van de bestanden enorm verbeterd. Dat blijkt uit de verminderde feedback van de afnemers (t.w. de Rijksbelastingdienst en het Waterschap) en ook de bezwaren worden nu binnen korte tijd afgewerkt. Dat vinden we heel belangrijk en is het gezicht als gemeente naar buiten, zowel naar de burgers en als de ondernemers. Voor de toekomst blijft er natuurlijk nog steeds iets te doen. Het verfijnen van het nieuwe waarderingsmodel waarmee de woningen voor belastingjaar 2008 al zijn gewaardeerd is zo'n punt. We werken daarbij ook samen met andere gemeenten en dat leidt over en weer tot handige tips.

De gemeente heeft de samenwerking met de Waarderingskamer in dit hele traject als prettig en waardevol ervaren. In haar rol als toezichthouder maar ook in de rol van coach heeft de Waarderingskamer de gemeente gesteund en geadviseerd.

Externe ondersteuning is nog steeds nodig. Het enthousiasme binnen het team en de prettige werksfeer is merkbaar als je op de afdeling komt. De WOZcoordinator: Een goede samenwerking bij het maken van zo'n slag is erg belangrijk. De interim WOZCoordinator Danielle Kloosterman: "Het hele team is erg trots op de kwalificatie "goed" en blijven er hard aan werken om deze kwalificatie te houden." (Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl