Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 19 November 2008 Minder regels voor bouwwerken gemeente Texel

Veel gebieden op Texel zijn in de nieuwe welstandsnota aangewezen als welstandsvrij.

De nota is op 28 oktober door de gemeenteraad vastgesteld en heeft als leidraad minder en vereenvoudigde regels voor bouwwerken. Bouwaanvragen voor welstandsvrije gebieden hoeven bijvoorbeeld niet meer getoetst te worden aan de criteria van de Welstand.

Men moet daarbij wel rekening houden of er niet gebouwd wordt aan of nabij stolpboerderijen, beeldbepalende vissers / loodswoningen, schapenboeten, reclame-uitingen, monumenten en dorpsranden. Om de kernkwaliteiten van Texel te waarborgen, bestaan hier namelijk wel welstandseisen voor.

Wat betekent de nieuwe Welstandsnota in de praktijk?

Welstandsvrij betekent niet vergunningsvrij

De vereenvoudiging van de welstandsregels houdt overigens niet in dat u geen bouwvergunning moet aanvragen. De gemeente toetst uw bouwaanvraag, maar bemoeit zich niet met bijvoorbeeld de kleur van de gevelstenen en dakpannen.

Ook voor kleine bouwwerken zijn de regels soepeler geworden. Voor dakkapellen, thuishuisjes, carports, aanbouwen, etc. moet u in een aantal gevallen een lichte bouwvergunning aanvragen. Indien het bouwwerk niet zichtbaar is vanaf het openbaar gebied, dus meestal aan de achterzijde geplaatst, zijn er nog nauwelijks of geen welstandeisen. Als dit het geval is, hoeft uw bouwaanvraag niet door de welstandscommissie te worden getoetst. De vergunning kan daardoor sneller worden verleend.

Sneltoets voor lichte bouwvergunningen

Om nog meer tijdwinst te kunnen behalen bij het toetsen van bouwplannen aan de Welstand heeft de gemeente Texel sneltoetscriteria voor lichte bouwaanvragen in het leven geroepen. Aan de hand van deze criteria kunnen bouwaanvragen zoals dakkapellen, bijgebouwen, gevelwijzigingen, erfafscheidingen en dakramen / zonnepanelen worden getoetst aan de eisen van de Welstand.

De gemeente Texel adviseert de burgers ook vergunningvrije bouwplannen te toetsen aan deze criteria. Dit voorkomt dat een bouwwerk achteraf in strijd is met de eisen van de Welstand.

Waar vindt u de nieuwe Welstandsnota?

De inhoud van de nota is door de gemeente Texel in samenwerking met een extern bureau opgesteld en begeleid door een werkgroep die is samengesteld uit vertegenwoordigers van de raad, college, architecten en de lokale Welstandscommissie.

Meer informatie op www.texel.nl (Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl