Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 12 november 2010 Het belang van een welstandscommissie - Wat is mooi en wat is lelijk? Lezing op 18 november 2010

Lezing door Noud de Vreeze

Velen hebben er wel eens van gehoord, maar wat is eigenlijk het belang van een advies van een welstands- of 'schoonheids'commissie, zoals deze jaren geleden nog werd genoemd. Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol heeft zich in 2009 uitgesproken over het belang van goede welstandsnota's bij gemeenten en het gezag van onafhankelijke deskundigen in deze commissies, die gemeenten adviseren. Een dergelijk advies moet de esthetische kwaliteit van een stad ten goede komen.

Maar wat is mooi en wat is lelijk? Kun je leren wat schoonheid is? De commissie in Den Helder functioneert onder supervisie van de stichting Welstandszorg Noord-Holland (WZNH).

Deze is sinds kort verbreed tot een Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit, die ook adviseert over bestemmingsplannen, stedenbouwkundige plannen en cultureel erfgoed. Welstandstoezicht heeft een historische staat van dienst. Al ruim een eeuw worden gemeentebesturen geadviseerd over de uiterlijke verschijningsvormen van bouwplannen. In de loop der jaren is ruimtelijke ordening ingewikkelder geworden.

Wat is goed, wat niet, en waarom? En wie gaat er over, of is er sprake van één grote kakofonie, waarin je vooral hoort wie het hardst schreeuwt. Is er werkelijk sprake van een verrommeling van de openbare ruimte? Wie heeft nog de bevoegdheid en het gezag om regie te voeren over de ruimtelijke kwaliteit en waarom hij/zij wel en een ander niet, en wie heeft dan gelijk? In de lezing wordt op deze prikkelende vragen nader ingegaan.

Noud de Vreeze is bouwkundige. Hij is onder meer directeur geweest bij Welstandszorg Noord-Holland (WZNH). Sinds 2009 is hij stadsarchitect in de gemeente Amersfoort.

donderdag 18 november 20.00 uur

De lezing is kosteloos bij te wonen

Locatie:
TRIADE
Middenweg 2
1782 BG Den Helder
www.triade-denhelder.nl
zaal open 19.30 uur
Reserveren is niet nodig

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl