Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 12 november 2010 Provincie Noord-Holland wil fonds voor monumenten

De provincie Noord-Holland wil een Noord-Hollands fonds voor monumenten oprichten. Eigenaren van provinciale monumenten en van stolpboerderijen kunnen tegen een lage rente uit dit fonds geld lenen.

Voor de meeste eigenaren is dit gunstiger dan de huidige subsidieregeling. De provincie levert het een jaarlijkse kostenbesparing op van 152.000 euro. Dit wil Noord-Holland inzetten voor onderhoud van beschermde molens.

Subsidie

Onlangs is onderzocht of subsidies voor restauratie van provinciale monumenten efficinter ingezet kunnen worden. Randvoorwaarde daarbij was dat het niet leidt tot minder restauraties. Het onderzoek leidde tot het voorstel om een fonds op te richten. Eigenaren van provinciale monumenten die bewoond worden, kunnen bij de provincie een subsidie aanvragen om restauratie van het monument te bekostigen. De hoogte van de subsidie is op dit moment maximaal 40% van de restauratiekosten. Voor de overige 60% van de kosten moeten de eigenaren zelf zorgen, veelal in de vorm van een lening tegen een hoge marktrente.

Lage rente

Vanuit een Noord-Hollands fonds voor monumenten kunnen eigenaren van provinciale monumenten met een woonfunctie een lening aanvragen voor 100% van de restauratiekosten. De rente is 5 % lager dan de gemiddelde marktrente, met een minimum van 1,5 %. De maximale hoogte van de lening bedraagt 100.000,-. Eigenaren van Noord-Hollandse stolpboerderijen die niet beschermd zijn op basis van de Monumentenwet kunnen maximaal 20.000,- lenen. Het Nationaal Restauratiefonds gaat het fonds beheren. De subsidieregeling voor restauratie van provinciale monumenten zonder woonfunctie blijft gelijk. Dit geldt ook voor de regeling voor regulier onderhoud.

Cultureel erfgoed behouden

De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk dat Noord-Hollands erfgoed behouden blijft. In totaal telt Noord-Holland 624 provinciale monumenten. Het voorstel voor oprichting van dit fonds wordt ter besluitvorming voorgelegd aan Provinciale Staten. Na positieve besluitvorming door Provinciale Staten zal de nieuwe uitvoeringsregeling medio 2011 in werking treden. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl