Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 03 mei 2011 Woningstichting Den Helder heeft goed jaar

Woningstichting Den Helder maakte in 2010 in totaal € 7.126.000,- winst. Dit bedrag wordt volledig ingezet voor nieuwbouwprojecten in Nieuw Den Helder en het stadshart. Alle commerciële activiteiten in de verschillende BV’s van Woningstichting toonden ook een positief resultaat, ondanks de economische crisis. De totale huurinkomsten van de corporatie bedroegen vorig jaar € 49.786.000,-. Met 11.012 verhuureenheden, waarvan 9.884 woningen, behoort Woningstichting tot de 50 grootste corporaties van Nederland.

Dit blijkt uit het financiële jaarverslag dat deze week uitkwam. Daarin staat ook te lezen dat er 63 huurwoningen verkocht zijn.

Kopers waren veelal starters, die het ouderlijk huis verlieten. Dat aantal is iets lager dan in voorgaande jaren en dat komt mede door de economische crisis. De winst op deze verkopen wordt geheel ingezet in Den Helder. In totaal investeert Woningstichting de komende jaren 323 miljoen euro in de stad.

Financieel directeur Peter Kramer: “Door de vele heffingen en belastingen vanuit de overheid worden onze kasstromen steeds meer aangetast. Hierdoor komt onze investeringscapaciteit in de knel.Door de winst in onze BV’s en door de verkoop van woningen kunnen we gelukkig toch nog een groot deel van onze investeringen zelf financieren.ö

Voor algemeen directeur Gerrit Seegers, die op 1 september zijn functie als bestuurder bij Woningstichting neerlegt, was dit het laatste jaarverslag. In het voorwoord kijkt hij terug op 25 jaar volkshuisvesting in Den Helder. “De corporatiesector beweeseen uitstekende rentmeester te zijn. Nergens ter wereld is zo’n unieke en kwalitatief hoogwaardige volkshuisvesting tot stand gekomen als in ons land. De overheid heeft er dus verstandig aan gedaan om de bedrijfsvoering niet zelf ter hand te nemen, maar neer te leggen bij de corporaties.ö

Gerrit Seegers wijst ook op de speciale relatie van Woningstichting met de gemeente. Volgens hem wordt deze gekenmerkt door ups en downs, wat veel te maken heeft met het feit dat de bestuurlijke continuïteit in Den Helder in een soort wankel evenwicht verkeert. Hij ziet de laatste twee jaar een voorzichtige, maar onmiskenbare verbetering in de relatie. Maar wijst er ook op dat het belangrijk is om ook de gemeenteraad mee te nemen in ontwikkelingen. Dat voorkomt dat partijen krampachtig staan in zaken die nog moeten worden uitgewerkt.

Tenslotte meldt Seegers dat de grootste plaag die de corporatiesector overkomt de graaizucht van de landelijke overheid is. Die overheid is een "rupsje nooit genoeg", waarvan de verschillende maatregelen desastreus voor Den Helder zijn.

Daarom wil Woningstichting uit het volkshuisvestelijk bestel treden en als commercieel investeerder verder gaan, want die worden door de overheid minder zwaar gepakt. Schouder aan schouder moet men optrekken richting Den Haag om het tij te keren. Zodat Woningstichting ook in de toekomst nog heel veel voor den Helder kan blijven betekenen.

Bekijk het Financieel Jaarverslag en het Maatschappelijk Jaarverslag op de website www.woningstichtingdenhelder.nl (Bron: Woningstichting Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl