Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 15 december 2011 Raad van Den Helder stelt ambitiedocument stadhuis vast

Het college van de gemeente Den Helder heeft op 13 december 2010 van de gemeenteraad de opdracht gekregen om uit te zoeken aan welke eisen een nieuw stadhuis moet voldoen wat de kosten zijn en wat de beste manier is om de kosten te financieren. Het ambitiedocument beschrijft de uitkomst van deze fase van rekenen en tekenen. In de vergadering van 6 december 2011 heeft de gemeenteraad het ambitiedocument voor het nieuwe stadhuis vastgesteld. Hiermee zijn we een stap dichter bij een nieuw stadhuis.

Kosten

Het budget van 2,1 miljoen per jaar is een van de belangrijkste uitgangspunten die de gemeenteraad heeft meegegeven aan het college. Dit bedrag geeft de gemeente de komende 15 jaar per jaar uit aan de instandhouding van de huidige locaties. In de voorbereiding van de aanbesteding is gebleken dat het mogelijk is om binnen dit kader een nieuw stadhuis te bouwen.

Parkeren

Een ander belangrijk kader waar het college mee aan de slag is gegaan is parkeren. In eerste instantie was de opdracht gegeven om 200 parkeerplaatsen onder het nieuwe stadhuis aan te leggen. Dit blijkt achteraf een kostbare zaak.

De aanleg van een ondergrondse parkeergarage gaat maar liefst 10 miljoen euro kosten. Volgens wethouder den Dulk is het zonde om zoveel geld onder de grond te steken. "We kiezen dan liever voor kwaliteit boven de grond". Benadrukt zij. In het ambitiedocument wordt een alternatief plan beschreven. Dit plan gaat uit van een gebouwde parkeervoorziening voor 130 auto's op eigen terrein en 70 parkeerplaatsen op het KPN terrein. De kosten voor dit alternatieve plan bedragen in totaal 3 miljoen euro.

Wat Trots betreft is dit geen goede oplossing. Zij presenteerden tijdens de vergadering een wijziging. De partij vindt dat alle parkeerplaatsen op eigen terrein aangelegd moeten worden en dat parkeren voor bezoekers van het stadhuis gratis moet zijn. Het voorstel om het ambitiedocument aan te passen is in meerderheid aanvaard.

Economische impuls aan de stad

Het ambitiedocument beschrijft niet alleen de kaders en financiële randvoorwaarden voor een nieuw stadhuis maar ook de ambitie voor het stadshart.

Het stadhuis geeft een economische impuls aan de stad. De effecten van een stadhuis in het hart van de stad zijn in onze zusterstad Lüdenscheid goed zichtbaar. Volgens wethouder Bruin "We willen een verbinding met de zee maken. Daarvoor hebben we een duidelijke visie op de ontwikkeling van ons stadshart. Het nieuwe stadhuis op de stationslocatie speelt daarbij een belangrijke rol. De 50.000 bezoekers aan het stadhuis zorgen voor reuring in de stad.

Ook het verplaatsen van de schouwburg, de bibliotheek en het opknappen van de Beatrixstraat horen bij het plan om Den Helder economisch sterker en aantrekkelijker te maken. De nieuwbouw van het stadhuis staat dus niet op zich zelf. De kracht zit juist in de gecombineerde aanpak van projecten in het stadshart, op Willemsoord en in de haven.

Besluitvorming

Met het vaststellen van het ambitiedocument is het nieuwe stadhuis eens stap dichterbij gekomen. In mei 2012 neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de nieuwbouw van het stadhuis. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl