Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 07 maart 2012 Gemeenteraad van Harenkarspel stemt in met supermarkt en woningen Waarland

De gemeenteraad van Harenkarspel heeft op 6 maart 2012 ingestemd met de randvoorwaarden en schetsen voor realisatie van fase 1 en 2 van locatie Waarland Zuidoost. Oftewel, de ontwikkeling van woningbouw en de bouw van een supermarkt in Waarland.

De verkeerssituatie rond de supermarkt bleek wel een punt van discussie. Een inwoner, de heer Kat uit Waarland, kwam hierover inspreken. Hij drong er op aan dat de gemeente moet zorgen voor veiligheid in het dorp en voor de kinderen. Te veel vrachtverkeer en gewoon verkeer naar de supermarkt maakt het in de woonwijk bij de Leiakker onveiliger. De heer Kat hield een pleidooi voor het omdraaien van twee locaties: de supermarkt niet bij de tennisbaan situeren maar aan de Volleringweg en de woningen juist wel bij de tennisbaan bouwen. Wethouder Rob Treur meldde dat dit echter onmogelijk is, omdat voor woningen bij een tennisbaan een milieucirkel moet worden gehandhaafd. Voor een supermarkt hoeft dat niet. De wethouder zei wel toe dat er voorwaarden worden gesteld aan de supermarkt en niet meer dan twee vrachtwagens per dag mogen komen, op tijden dat er weinig gevaar is. Deze voorwaarden zijn niet nieuw, ook in Warmenhuizen wordt daarmee gewerkt.

Het gaat om een supermarkt -met meerdere winkels- en vijf sociale huurwoningen aan de Leiakker en éénentwintig vrijstaande woningen aan de Volleringweg.

Samen met de projectontwikkelaars heeft wethouder Rob Treur randvoorwaarden opgetekend waar de gemeenteraad toestemming voor kan geven. De gezamenlijk gedragen invulling houdt in dat de ontwikkelaars aansluitend aan de Leiakker in Waarland een supermarkt bouwen met bijbehorende voorzieningen en vijf sociale huurwoningen, terwijl aan de Volleringweg de ruim twintig vrijstaande woningen gebouwd mogen worden.

De ontwikkelaars zijn OCH (Ontwikkelingscombinatie Harenkarspel BV) en Dreef Beheer BV. De laatste is verbonden aan de Dekamarkt, die een vestiging in Waarland wenst. Gemeente Harenkarspel heeft de komst van de supermarkt zoveel mogelijk kans willen geven door voorwaarden te stellen. De ruim twintig woningen mogen in feite pas gebouwd worden nadat de bouw van de supermarkt is gestart.

Ontsluiting

Als de supermarkt er staat, wil de gemeente dat ook de bakker, slager, bloemist en postcentrum meeverhuizen. Dit versterkt voor de hele middenstand de kans op voortbestaan op de lange termijn. De ontsluiting van de supermarkt zal zijn over de Leiakker en Veluweweg. De woningen langs de Volleringweg worden over die weg ontsloten. Er kan nog geen ontsluiting worden gemaakt over het ‘land van Bruin’, mede omdat daar nog schuren staan. Bij bewoners langs de ontsluitingsweg zijn wel bezwaren geuit. Zij vrezen verkeerstoename van en naar de supermarkt en met name van vrachtauto’s. Uit onderzoek blijkt dat een toename van verkeer ten gevolge van de supermarkt niet voor problemen zal zorgen op de bestaande wegen.

Waar nodig zal getracht worden het verkeer goed te geleiden en de overlast te voorkomen.

Genoemde woningen zijn de eerste fase van een groter plan. Het is niet onmogelijk dat het gehele gebied Waarland Zuidoost in de toekomst wordt gebouwd.

Dit is afhankelijk van de behoefte en maakt het op dat moment noodzakelijk dat het loonbedrijf (Bruin) verplaatst dan wel beëindigd moet zijn.

Met de komst van de eerstgenoemde woningen zullen andere woningbouwplannen even in de ijskast moeten. Aan de raad werd daarom ook gevraagd in te stemmen met de uitstel van ontwikkeling van de woningbouwlocaties Molenhof en voormalige handbalvelden in Waarland, tot na 2015. De raad besliste hier positief over op 6 maart 2012. (Bron: Gemeente Harenkarspel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl