Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 20 april 2012 Verslag dorpsraadbijeenkomst Lutjewinkel over bouwterrein De Kleine Waag

Op woensdag 18 april 2012 zijn tijdens een openbare dorpsraadbijeenkomst omwonenden en geïnteresseerden geïnformeerd over de vervuiling van de grond van het woningbouwplan De Kleine Waag in Lutjewinkel. Tijdens de bijeenkomst waren vertegenwoordigers van de gemeente Hollands Kroon, de GGD Hollands Noorden en de Hein Schilder Groep aanwezig om de situatie toe te lichten en om vragen te beantwoorden.

Bodemonderzoek

In opdracht van de Hein Schilder Groep, projectontwikkelaar van De Kleine Waag, is begin 2012 een bodemonderzoek uitgevoerd. Uit de resultaten van het rapport van eind maart bleek, dat er in de grond en op enkele plaatsen op het aardoppervlak, asbest is geconstateerd. Echter zijn begin maart al hekken geplaatst rondom het bouwterrein, nadat een omwonende een mogelijk asbestverdacht stukje materiaal had gevonden. De Hein Schilder Groep heeft in 2011 een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente. Om deze vergunning te verlenen vraagt de gemeente om een positieve uitslag van het bodemonderzoek. Een eerder bodemonderzoek uit 2004 was niet meer geldig, aangezien de termijn van vijf jaar was verstreken. Uit dit onderzoek is geen asbest op de locatie geconstateerd.

Risico's voor omwonenden

GGD Hollands Noorden gaf tijdens de bijeenkomst aan dat het om stukjes hechtgebonden wit asbest gaat. Volgens GGD Hollands Noorden brengen hele stukken asbest geen gevaar voor de volksgezondheid. Wanneer asbest breekt, kan een gering aantal vezels in de lucht komen. Toch schat GGD Hollands Noorden blootstelling van spelende kinderen aan deze asbestvezels als zeer gering in. De kans dat kinderen met een stukje asbest in aanraking zijn gekomen is zeer klein, omdat er slechts asbest over een klein deel van het terrein is verspreid. Daarbij zijn er geen losse vezels in de grond gevonden. Hechtgebonden wit asbest is de minst schadelijke vorm van asbest, maar dat betekent niet dat we deze kwestie minder serieus nemen.

En hoe nu verder?

De betrokken partijen gaan er alles aan doen om het aanwezige asbest op korte termijn te verwijderen. Tot die tijd blijven de hekken rondom het terrein staan en is het streng verboden om het terrein te betreden. De Hein Schilder Groep gaat op korte termijn een saneringsplan opstellen. Na goedkeuring van zowel gemeente als provincie wordt het terrein gesaneerd.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen dan kunt u contact opnemen met de gemeente. U kunt dit doen door het contactformulier in te vullen via onze website www.hollandskroon.nl of door te bellen naar het algemene nummer (088) 32 15 000.

Woningbouwplan 'De Kleine Waag'

In december 2010 is een exploitatieovereenkomst ondertekend tussen de toenmalige gemeente Niedorp en de Hein Schilder Groep voor de ontwikkeling van negen woningen in Lutjewinkel. Dit was de eerste officiële stap om tot realisatie van woningbouwplan 'De Kleine Waag' te komen. Gezamenlijk hebben zij een bouwplan ontworpen dat ruimtelijk past in de kern Lutjewinkel.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl