Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 27 september 2012 Startbijeenkomst Accommodatiebeleid Hollands Kroon druk bezocht - Kernconsultatie in october, november en december 2012

Op 25 september 2012 was een startbijeenkomst in het gemeentehuis in Anna Paulowna voor verenigingen en instellingen over de noodzaak voor een accommodatiebeleid.

Veel organisaties gaven aan de uitnodiging gehoor; ruim 120 belangstellenden uit Hollands Kroon waren aanwezig. De aanwezige groep bestond uit vrijwilligers van verenigingen, raadsleden en personen van andere organisaties die gebruikmaken van accommodaties.

Startbijeenkomst Accommodatiebeleid Hollands Kroon

Wethouder Jan Steven van Dijk gaf de aftrap voor de avond. Hij gaf hierbij aan dat het te ontwikkelen accommodatiebeleid ook input is voor het subsidiebeleid 2014.

Ook benadrukte de wethouder dat iedere kern in Hollands Kroon uniek is en daarom mogelijk behoefte heeft aan andere voorzieningen en/of ondersteuning.

Ervaringen met bevolkingsverandering en voorzieningen

De heer Frans Thisse schetste vervolgens de bevolkingsverandering op het platteland. Met name de groep 65plussers zullen over tien jaar sterk groeien. Ouderen zoeken in hun omgeving veiligheid en rust, naast een mooie omgeving. De heer Thisse gaf aan dat de ontwikkeling van inwonersinitiatieven het resultaat is van een leefbaar dorp. Burgemeester Henk Aalderink deelde zijn ervaringen in plattelandsgemeente Bronckhorst rond het ontwikkelen van een accommodatiebeleid. Gemeente Bronckhorst maakt onderdeel uit van de P10, een samenwerkingsverband van de tien grootste plattelandsgemeenten. Gemeente Hollands Kroon maakt vanaf het voorjaar ook deel uit van dit samenwerkingsverband.

Visie accommodatiebeleid

Henk Wagenaar, projectleider bij gemeente Hollands Kroon, gaf een toelichting waarom het accommodatiebeleid ontwikkeld moet worden voor gemeente Hollands Kroon. In het beleid wordt duidelijk waarom welke voorzieningen hoe in stand worden gehouden in de gemeente. Hollands Kroon gaat voorzieningen en ondersteuning aanbieden om het zelf organiserend vermogen van de lokale gemeenschap te versterken, zodat deze vitaal en leefbaar blijft.

Hollands Kroon ziet een zelfredzame samenleving waarin individuen, groepen en organisaties zelf hun weg weten te vinden en waar nodig elkaar kunnen activeren, stimuleren en ondersteunen. Hollands Kroon biedt een vangnet voor mensen die niet in staat zijn zichzelf te redden. In het accommodatiebeleid benoemt Hollands Kroon welke accommodaties als basisvoorziening fungeren. Overige accommodaties worden in stand gehouden of gerealiseerd als dit de leefbaarheid bevordert in de lokale gemeenschap en maakt dat de (zorg)kosten beheersbaar gehouden worden.

Kernconsultaties

Hollands Kroon zal in de 22 kernen consultaties organiseren. Hierbij staat de discussie 'wat zijn basisvoorzieningen, wat is wenselijk en welke voorzieningen worden niet gesteund' centraal. Ook wil de gemeente ook in kaart brengen wat de kerneigenschappen zijn en ontwikkelingen in het dorp.

Daarnaast zijn inwoners, verenigingen en instellingen in de gelegenheid tijdens de kernconsultatie om de gemeente advies te geven. Dit kan tijdens de bijeenkomst, maar ook daarna via een formulier op www.hollandskroon.nl.

Datum Kernconsultatie
8 oktober 2012 Anna Paulowna/v. Ewijcksluis
9 oktober 2012 Breezand
15 oktober 2012 Wieringerwaard/Nieuwesluis
29 oktober 2012 Hippolytushoef/Westerland
5 november 2012 Den Oever/Oosterland
6 november 2012 Wieringerwerf/Kreileroord
12 november 2012 Slootdorp/Middenmeer
13 november 2012 Kolhorn
19 november 2012 LutjewinkelWinkel
26 november 2012 't Veld/Zijdewind
3 december 2012 Nieuwe Niedorp/Oude Niedorp
4 december 2012 Barsingerhorn/Haringhuizen

Informatie en vragen

Op www.hollandskroon.nl plaatst de gemeente actief informatie over en ontwikkelingen rond de vorming van het accommodatiebeleid. Ook vinden verenigingen en instellingen daar de documenten om zich te kunnen voorbereiden op de kernconsultatie. Tijdens de startbijeenkomst is ook een facebookpagina Accommodaties gelanceerd. Op de facebookpagina kunnen inwoners, verenigingen en andere instellingen vragen stellen aan de gemeente, maar ook samen kennis delen en een netwerk opbouwen. Voor vragen en opmerkingen kan men ook terecht bij projectleider Henk Wagenaar via tel.

088-321 5000 of via het e-mailadres:

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl