Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 16 oktober 2012 College van Den Helder stelt nieuw programma wijkgericht werken vast

"Ontbureaucratiseren is een belangrijke opgave van gemeenten, dus ook in Den Helder. Alleen dan kunnen we alle nieuwe taken die op ons afkomen op een goede manier organiseren. Samenwerken met partners in de wijk en hen de ruimte geven op basis van persoonlijk contact en vertrouwen. Dat is waar het college voor gaat," aldus Pia Bruin, wethouder wijkgericht werken.

Het college van B&W heeft een nieuw programma wijkgericht werken 2012-2015 vastgesteld. Het vorige programma was aan herziening toe. In het nieuwe programma toont het college ambitie op dit gebied. De reden komt uit de samenleving zelf: bewoners en organisaties van buiten vragen om een betrokken gemeente die weet wat er in de wijken speelt en aanspreekbaar is op de veelheid aan zaken waar zij een belang bij heeft of een taak in heeft. Met persoonlijke contacten, korte lijnen, pragmatisch, flexibel en snel. Tegelijkertijd kan via wijkgericht werken heel goed bewonersparticipatie worden gestimuleerd.

Het nieuwe programma speelt in op nieuwe trends in Nederland. Zo heft het de scheiding op tussen wijkbeheer en wijkontwikkeling, wendt het de blik nadrukkelijk naar 'buiten' en werkt het het begrip 'regiegemeente' uit. De gemeente gaat voortaan werken met vier accountmanagers, vanuit vier verschillende afdelingen, en niet meer met twee wijkmanagers, zoals tot voor kort het geval was. De rol van de wijkconciërges blijft hetzelfde. Ook het Convenant Wijkaanpak-Plus met Woningstichting blijft van kracht.

De wijkplatforms gaan wat de gemeente betreft een steeds grotere rol spelen, maar zonder formele status. Op informele wijze kunnen zij slagvaardiger opereren, is de overtuiging van Pia Bruin. Het informele domein wint dus terrein.

Alle ambities in het nieuwe programma wijkgericht werken zijn onmiddelijk van kracht geworden, maar liggen wat het college betreft niet geheel vast. "Al werkend kan blijken dat de wijk of de gemeente iets anders wenst, dan sturen we bij."

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl