Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 21 november 2012 Harenkarspel treft extra voorzieningen grondbezit

Het gemeentebestuur van Harenkarspel heeft besloten voorzieningen te treffen voor een aantal gronden die de gemeente in eigendom heeft.

Met nog één maand voor de fusie met gemeenten Zijpe en Schagen biedt gemeente Harenkarspel hierdoor een zuivere weergave van het (grond)vermogen aan in de jaarrekening 2012, die door de nieuwe raad in 2013 vastgesteld wordt. Hierdoor zal de nieuwe gemeente in 2013 geen onverwachte afboekingen hoeven te doen als het gaat om 'Harenkarspelse' grond. Gemeente Harenkarspel hanteert daarom de agrarische waarde van de gronden.

Het besluit van burgemeester en wethouders is genomen na overleg met de accountants van de gemeente. Er zijn meerdere redenen om op dit moment voorzieningen te treffen. Sinds de crisis van 2008 is de grondwaarde in Nederland sterk gedaald en wordt nog weinig gebouwd. Bovendien heeft de provincie korte tijd geleden besloten om bouwen buiten bestaand gebouwd gebied niet meer toe te staan. En Harenkarspel heeft veel grond buiten gebouwd gebied.

Deze grondpositie is in de afgelopen 20 jaar opgebouwd, met de inzichten die er in de periode 1999-2008 waren. Dit inzicht is sinds 2008 erg veranderd en de jaarrekening van de gemeente moet aansluiten bij de daadwerkelijke situatie die er voorlopig is. Omdat op redelijk korte termijn dus geen zicht meer is op snel realiseerbare (woning)bouw, moet de gemeente de voorziening nu treffen.

Het waarderen op agrarische grondwaarde houdt in dat de gemeente geld uit de reserve benut om de voorzieningen te treffen. Hierdoor wordt de vermogenspositie van gemeente Harenkarspel wel verminderd (per saldo met 2,9 miljoen euro), maar de exploitatie van de gemeente niet. Hoewel er dus minder vrij besteedbare reserve overblijft, verkeert Harenkarspel geenszins in de gevarenzone als het gaat om de financiële weerbaarheid. Ook al omdat er een stille reserve is van ongeveer 3.5 miljoen euro aan gronden. Dit zijn gronden die de gemeente ook in de laatste 20 jaar heeft aangekocht maar geen boekwaarde meer hebben. (Bron: Gemeente Harenkarspel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl