Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 16 mei 2013 College Hollands Kroon aan de slag met 'paardenbakkenbeleid'

In Hollands Kroon worden door veel inwoners paarden gehouden. Voor het houden van paarden en paardenbakken zijn door de voormalig gemeenten regels (ofwel beleid) opgenomen in bestemmingsplannen.

Voor een deel van Hollands Kroon (buitengebied Niedorp) is nu sprake van een aanpassing van het bestemmingsplan. Soms klagen inwoners over stof- en geuroverlast van paarden en paardenbakken of over de verlichting en hekken die bij de bakken zijn geplaatst. Omdat er nog geen eenduidig beleid is, weten de inwoners niet altijd wat wel of niet mag. Op vragen over het onderwerp 'paarden' kan Hollands Kroon ook niet goed handhaven; er zijn immers geen duidelijke regels om op te handhaven. Kortom: eenduidig beleid is nodig voor de gemeente en haar inwoners. Daarom heeft het college van Hollands Kroon besloten nieuw beleid te maken, zodat voor de hele gemeente dezelfde regels gaan gelden voor het houden van paarden en paardenbakken.

Natuurlijk zal het nieuwe beleid er niet erop gericht zijn om alles te verbieden. Het college beseft zich goed dat er veel paardenliefhebbers in Hollands Kroon wonen. Ook in het kader van deregulering zullen alleen regels in het nieuwe beleid worden opgenomen die echt nodig zijn.

Proces

Naar verwachting zal in de tweede helft van dit jaar een start worden gemaakt met het ontwikkelen van beleid voor het houden van paarden. Hierin zullen ook regels voor paardenbakken worden opgenomen. Omdat in huidige bestemmingsplannen verschillend om wordt gegaan met paarden en paardenbakken, zal het nieuwe beleid als het ware overkoepelend zijn aan de huidige bestemmingsplannen. Zoals ook met het bouwen in tuinen en op de erven bij woningen het geval is. Er zal in de regelgeving een onderscheid worden gemaakt tussen het buitengebied en de bebouwde kom (de kernen). Het beleid zal via het college ter besluitvorming worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Hoe dit beleid er uiteindelijk uit zal komen te zien zal te zijner tijd worden bekendgemaakt. (Bron: Gemeente Hollands Kroon)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl