Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 21 mei 2013 Kompas Noordkop actief met controles huisvesting arbeidsmigranten

Een als opslagruimte geregistreerd pand, waarin vijf Poolse arbeidsmigranten werden aangetroffen en 24 bedden. Eén arbeidsmigrant is ter plaatse ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). En een woonunit met elf Poolse arbeidsmigranten, dat voldoet aan wet- en regelgeving. Dit waren de uitkomsten van controles van het interventieteam van Kompas Noordkop naar twee panden in Breezand.

Bij de controle waren gemeente Hollands Kroon, politie en een medewerker van Kompas Noordkop - een project rond huisvesting van arbeidsmigranten uit de Europese Unie - van de partij. Het interventieteam controleert de huisvesting van arbeidsmigranten. Ook wordt er gescreend op het misbruik van toeslagen of uitkeringen, huisjesmelkerij, mensenhandel, onbekend ondernemerschap, onderbetaling van het wettelijk minimumloon en minimum vakantiebijslag en eventuele illegale arbeid.

Waardevolle bijdrage

In de Noordkop leveren in de agrarische sector veel arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa een waardevolle bijdrage aan onze lokale economie. Maar in de praktijk blijkt dat veel arbeidsmigranten zich niet registreren bij de gemeente waar ze wonen en dat de huis-vesting soms te wensen over laat. Het project Kompas Noordkop, waar de gemeenten Hollands Kroon, Den Helder, Schagen en Heerhugowaard bij zijn aangesloten, moet daar verandering in brengen.

Arbeidsmigranten moeten zich zoveel mogelijk registreren. Zo krijgen zij dezelfde rechten en plichten als elke andere inwoner. Daarnaast ontwikkelen de gemeenten gezamenlijke spelregels voor de huisvesting van arbeidsmigranten.

Juiste huisvesting

In de gehele Noordkop wordt gecontroleerd op een juiste huisvesting van arbeidsmigranten. De vier gemeenten werken binnen dit project samen met de politie, inspectie SZW, Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank (SVB) en Uitvoeringsinstituut Werkne-mersverzekeringen (UWV). De controles sluiten aan op de handhavingscontroles die in de regio West-Friesland worden gehouden. Het RCF Kenniscentrum Handhaving ondersteunt het project. Centraal bij Kompas staat huisvesting van arbeidsmigranten die past binnen wet- en regelgeving.

Burgemeester J.R.A. Nawijn van Hollands Kroon en voorzitter Stuurgroep Kompas daarover: ´arbeidsmigranten hebben recht op fatsoenlijke huisvesting.´ De vier gemeenten binnen de Noordkop (Den Helder, Hollands Kroon, Heerhugowaard en Schagen) sloten vorig jaar aan bij Kompas, een project rond huisvesting van arbeidsmigranten, dat sinds 2009 draait in West-Friesland. Vanaf februari 2013 dit jaar zijn er in de Noordkop controles naar juiste huisvesting van EU-arbeidsmigranten. Nederland telt zo´n driehonderdduizend arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Zo´n achtduizend daarvan vinden emplooi in de Noordkop.

Deze zijn deels actief in land- en tuinbouw en distributiecentra. (Bron: Gemeente Hollands Kroon)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl