Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 11 juli 2013 Najaarsonderhoud gemeente Den Helder alweer in voorbereiding

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - Hoewel het pas net zomer is, werkt de gemeente Den Helder al hard aan de voorbereiding van het groot-onderhoud van het groen voor het komende najaar. Woont u in een buurt waar in het najaar veel onderhoud gaat zijn, dan ontvangt u binnenkort een brief over de werkzaamheden.

Zoals gebruikelijk vraagt de gemeente diverse kapvergunningen aan. Dat gebeurt binnenkort bijvoorbeeld voor een aantal bomen op verschillende locaties in Doorzwin.

Populieren

De meeste kapaanvragen betreffen populieren. In Den Helder hebben we een zeeklimaat. Bomen groeien hierdoor moeilijk. Een van de weinige soorten die het hier juist goed doet, is de populier. Vandaar dat ze op veel plaatsen in de gemeente zijn te vinden. De bomen groeien snel geven een buurt binnen een paar jaar een lekker groen aanzien. Maar ieder voordeel heeft z'n nadeel: populieren worden (te) groot en de takken kunnen breken. De gemeente heeft een bomenplan voor de plekken waar dit gebeurt. Vaak betekent dit dat de bomen moeten worden gekapt. Waar voldoende ruimte is worden ze vervangen, meestal door een soort die minder groot wordt en/of voor minder bomen.

Kapvergunningen Doorzwin

In en om Doorzwin staan ongeveer 600 bomen. Bij een aantal van deze bomen hebben we problemen geconstateerd, zoals het mogelijk afbreken van takken door hun leeftijd of door rotte plekken. Maar ook zien we kapotgevreten stammen door de wilgenhoutrups. Deze rups maakt flinke gangen in de stam waardoor deze breekbaar kan worden. Vanwege de veiligheid wordt daarom deze week voor 22 bomen een kapvergunning verleend (fase 1). Deze bomen staan op verschillende locaties in Doorzwin. Later in het jaar wordt nog een kapaanvraag gedaan voor ongeveer hetzelfde aantal bomen met min of meer dezelfde problemen (fase 2). Een deel van deze bomen staat in Doorzwin, maar het gaat dan ook om een aantal bomen in Middelzand en Vogelzand.

Knotten in plaats van kappen

Meestal is het verwijderen van de hele boom de enige oplossing. Dit betekent wel minder groen en minder broed- en voedselgelegenheid voor vogels en insecten.

Daarom bekijken we per locatie of het mogelijk is de bomen te knotten. Bij het omvormen van een 'gewone' boom naar een knotboom is het verlies aan groenmassa en broed- en voedselgelegenheid van kortere duur dan bij aanplant van een jonge nieuwe boom.

Wortelopslag

Bijzonder aan populieren is dat de wortels doorgroeien nadat de boom is gekapt.

Om overlast van het opschieten van deze wortels in tuinen, stoepen en straten te beperken passen we meestal een bijzondere verwijdermethode toe. De boom wordt tot circa een meter vanaf de grond afgezaagd, de overgebleven stronk blijft staan zodat die weer uitloopt. De uitlopers worden regelmatig verwijderd waardoor de wortels uitgeput raken en zo weinig overlast zullen geven. Na ongeveer twee tot drie jaar verwijderen we de stronken en kunnen er nieuwe bomen worden geplant .

Inspecties

De gemeente heeft als boombeheerder een zorgplicht in het kader van veiligheid.

Dit betekent dat we regelmatig veiligheidsinspecties moeten uitvoeren en onderhoud moeten plegen. De komende periode kunt u dan ook een boomdeskundige tegenkomen die met behulp van een handcomputer de bomen inspecteert. Dit gebeurt in eerste instantie vooral bij laanbomen langs de doorgaande wegen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl