Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 03 september 2013 Betaalbaar wonen in de huurwoningen van Wooncompagnie? Woonlastenonderzoek onder huurders in Schagen en Hollands Kroon

Wooncompagnie logoBron: Wooncompagnie - Is huren in Schagen en Hollands Kroon nog betaalbaar? Moeten huurders op een onverantwoorde manier bezuinigen om hun woonlasten nog te kunnen betalen? Om daar achter te komen houdt Huurderskoepel Schagen en Omgeving binnenkort een woonlastenonderzoek. Dat gebeurt in samenwerking met de Woonbond, de landelijke belangenvereniging van huurders en woningzoekenden.

Alle huurders merken dat de woonlasten steeds sterker stijgen. Wooncompagnie vraagt dit jaar 4% huurverhoging, terwijl de inkomens van veel huurders achteruit gaan. Ook andere woonlasten, zoals energie, nemen voor veel huurders toe. De hoogste tijd om te onderzoeken wat huurders daar in de praktijk van merken. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen is het belangrijk om aandacht te vragen voor de betaalbaarheid van het wonen.

Landelijk gezien houdt bijna een miljoen huurders te weinig over om mee te doen aan het maatschappelijk leven, bleek vorig jaar uit onderzoek van de TU Delft.

Hoe de situatie lokaal is verschilt per gemeente. Uit lokaal woonlastenonderzoek in Rotterdam en Den Haag werd duidelijk dat daar maar liefst 87% van de huishoudens met recht op huurtoeslag te weinig overhoudt voor benodigde dagelijkse uitgaven, na het betalen van de huur en energierekening. Hoe dit in onze gemeentes is, weten we op dit moment niet.

Om de situatie in Schagen en Hollands Kroon in beeld te brengen ondervraagt de Huurderskoepel Schagen en Omstreken ruim 6.000 huurders van Wooncompagnie. Met dit onderzoek willen we aan de politiek laten zien op welke manier het probleem van de betaalbaarheid in onze gemeente speelt en op welke manier huurders maandelijks toch nog rond komen. De uitkomsten kunnen helpen bij het bijsturen van lokaal beleid. Via prestatieafspraken kunnen gemeenten corporaties dwingen tot goede afspraken om huren betaalbaar te houden.

Het woonlastenonderzoek in Schagen en Hollands Kroon wordt begeleid door het Woonbond Kennis- en Adviescentrum. In het onderzoek krijgen huurders vragen voorgelegd over:

Huurt u van Wooncompagnie? Dan ontvangt u begin september 2013 per brief een uitnodiging om aan het onderzoek deel te nemen. In november 2013 worden de uitkomsten bekend gemaakt.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl