Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 03 december 2013 College van Den Helder bezocht Visbuurt, buurtbemiddeling en PleinXL

Op 19 november 2013 bezocht het college van Den Helder de wijk Stad binnen de Linie. Het bezoek werd opgebouwd rondom de thema's leefbaarheid, buurtbemiddeling en jeugd.

Het bezoek begon met een korte introductie over wetenschappelijk aangetoonde effecten die de fysieke omgeving kan hebben op het gedrag van de mens. Daarna werden twee locaties in de Visbuurt bezocht. Daar staat een aantal panden die de afgelopen maanden zijn opgeknapt. De collegeleden konden met eigen ogen zien en ervaren wat het effect van een opgeknapte buurt is. De voorzitter van het wijkplatform (Koos van Dongen) gaf hierbij een toelichting. Gemeentelijke deskundigen vertelden hier over de procedure van aanschrijven en eventuele dwangsommen.

Buurtbemiddeling

Het tweede onderdeel ging over buurtbemiddeling. In het sportcafé van de Sporthal aan de Sportlaan was een ontmoeting met de vrijwilligers van buurtbemiddeling Den Helder. Deze vrijwilligers helpen bewoners buurtconflicten op te lossen. De coördinator en een buurbemiddelaar gaven een mooie uitleg over hun activiteiten en de door hun behaalde resultaten.

Jeugd

Het collegebezoek werd afgesloten met een bezoek aan PleinXL. Drie jongeren gingen het gesprek aan over hun toekomst in Den Helder. Opvallend daarbij was de constatering dat ook de jongeren die 'het goed doen', met bijvoorbeeld een diploma op zak en geen crimineel verleden, ontzettend veel moeite hebben om de stap naar een zelfstandig bestaan te zetten. De jongeren wisten vol overtuiging een goed en emotioneel betoog te houden waarbij ze het college opriepen om ook oog te hebben voor deze doelgroep.

Enthousiast

De wethouders uitten hun enthousiasme onder meer op Twitter. Wethouder Suzanne den Dulk: "Wijkbezoek met BenW aan SBDL. Aanpak verpaupering panden in Visbuurt. Succesvolle buurtbemiddelingsverhalen en Jongeren bij .". En wethouder Wiltrude Turnhout: "Bezoek gebracht aan . Goed om met jongeren te praten over hoe zij hun toekomst zien in DH. Bedankt voor hartelijke ontvangst!". Ook gemeentesecretaris Philip Salm was enthousiast: "Bezoek BenW aan 'Binnen de Linie' was een reeks van hoogtepunten van burgerzin 'par excellence'! Ze zijn er nog: mannen en vrouwen die de aloude kunst verstaan van het verbinden van mensen zonder er aan te willen verdienen! Chapeau!"

Zie ook www.buurtbemiddelingdenhelder.nl en www.pleinxl.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl