Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 03 februari 2014 Terugblik op levendig stadsdebat Den Helder over beheer openbare ruimte

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - Op woensdagavond 22 januari 2014 vond het stadsdebat Den Helder over het beheer van de openbare ruimte plaats. Een terugblik. Het hele Wijkhuis aan de Texelstroomlaan was er woensdagavond 22 januari 2014 voor afgehuurd: het stadsdebat over het beheer van de openbare ruimte. De gemeente wilde ermee duidelijk maken dat zij in de Helderse straten niet meer vanzelfsprekend de dienst uitmaakt. Mooie initiatieven vanuit burgers zijn welkom.

Ruim 80 deelnemers lieten zich inspireren door alternatieve beheervormen elders uit Nederland, gingen in werkgroepjes met elkaar de discussie aan en dachten na over pittige stellingen. Velen zagen er wel wat in: eetbaar groen in de wijken, speeltuinen in eigen beheer, meer vrijheid bij de inrichting van trottoirs. Het viel vooral op dat al die ideeën en initiatieven als middel werden gezien om meer 'buurtgevoel' te krijgen. 'Gezellig met elkaar', 'saamhorigheid', 'levendigheid': het waren dit soort termen die veel waren te horen.

Minder maaien, maar zwerfvuilvrije straten graag!

Verreweg de meeste deelnemers vonden dat bomen in een straat niet zomaar gekapt mogen worden, ook al wil de meerderheid van de bewoners in die straat dat wel.

Bomen zijn dus belangrijk, maar de gemeente mag minder energie steken in strak gemaaide gazons en extra prullenbakken. Men wil wel heel graag zwerfvuilvrije straten, maar juist op dit punt kunnen bewoners zelf meer doen, vonden velen.

Minder duidelijk draagvlak was er voor 'gedifferentieerd beheer': dat de gemeente de ene wijk naar aanleiding van bewonerswensen anders gaat beheren dan de andere wijk.

Samen aan de slag met nieuwe plannen

Het gonsde meningen en ideeën op deze avond. Overal aan de werktafels deelden deelnemers spontaan hun contactgegevens met elkaar om samen plannen te gaan uitwerken of informatie te delen. De gemeente is benieuwd hoeveel daarvan zullen uitkristalliseren tot werkbare beheervormen. De eersten tekenden zich na afloop al af. Het lijkt erop dat de Helderse openbare ruimte de komende jaren spannender gaat worden.

Meer weten?

Heeft u een idee voor uw buurt of straat, of wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan contact op met een van de 4 wijkconciërges op www.denhelder.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl