Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 06 maart 2014 Eenduidige regels voor het houden van paarden in Hollands Kroon

Gemeente Hollands Kroon logoBron: Gemeente Hollands Kroon - Het college van burgemeester en wethouders stemde op 25 februari 2014 in met een concept paardenbeleid. Het beleid moet een einde maken aan overlast van paarden en paardenbakken in de gemeente.

De gemeenteraad vroeg het college beleid te ontwikkelen na klachten van inwoners over stof- en geuroverlast en over de verlichting en hekken die bij de bakken zijn geplaatst. Het concept paardenbeleid kunt u vinden op www.hollandskroon.nl. U kunt tot en met 3 april 2014 reageren.

Waarom paardenbeleid?

In Hollands Kroon klagen inwoners soms over stof- en geuroverlast van paarden en paardenbakken of over de verlichting en hekken die bij de bakken zijn geplaatst.

In de huidige bestemmingsplannen wordt echter verschillend omgegaan met paarden en paardenbakken. Daardoor is niet altijd bekend wat de regels zijn. Op klachten over het onderwerp paarden kunnen wij dan ook niet goed handhaven. Verder is niet altijd bekend wanneer er een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd.

Er zijn immers geen duidelijke regels.

Regels die echt nodig zijn

Hollands Kroon heeft daarom eenduidig paardenbeleid ontwikkeld. Rekening houdend met bestaande situaties en de mogelijkheid om maatwerk te leveren. Er zijn alleen regels in het beleid opgenomen die echt nodig zijn. Deze zijn er vooral op gericht om overlast te voorkomen en om de landschappelijke uitstraling van het grondgebied van Hollands Kroon te beschermen.

Wat staat er in het concept paardenbeleid?

In het concept paardenbeleid staan regels voor het houden van paarden. Dit beleid heeft met name betrekking op de plaats van de paardenbak op het erf en hoe de paardenbak het minste opvalt gezien vanaf de openbare weg. Ook de afstand van een paardenbak tot een naburige woning wordt vastgesteld. Wanneer u overweegt een paardenbak aan te leggen leest u met welke voorschriften u rekening moet houden.

Is het van invloed op mijn paardenbak?

In Hollands Kroon zijn veel paardenbakken gerealiseerd. Voor de meeste is nooit een vergunning aangevraagd. Tegen alle bestaande gevallen, die passen binnen de uitgangspunten van dit beleid, wordt niet actief opgetreden. Het kan zijn dat een bestaande paardenbak niet past binnen het nieuwe paardenbeleid. In deze beleidsnota is rekening gehouden met bestaande paardenbakken (peildatum 1 maart 2014). Indien de paardenbakken geen overlast veroorzaken mogen ze blijven bestaan. Dit wordt per geval bekeken.

Hoewel dit paardenbeleid ruim is en veel mogelijkheden schept, kan het voorkomen dat een bestaande situatie niet binnen het beleid past en overlast geeft voor de omgeving. In deze gevallen moeten de gerealiseerde voorzieningen worden verwijderd of in overeenstemming worden gebracht met dit paardenbeleid.

Inspraak tot en met 3 april

Van 6 maart 2014 tot en met 3 april 2014 ligt het concept van het paardenbeleid klaar en gereed voor inspraak. Omdat het paardenbeleid van invloed is op het aanzien van de bebouwde omgeving worden de bewoners van Hollands Kroon van harte uitgenodigd hun mening te geven over het concept paardenbeleid. Het concept paardenbeleid vindt u onderaan dit bericht. U kunt het ook inzien bij de gemeentebalie in De Ontmoeting in Anna Paulowna. Hebt u behoefte aan uitleg of wilt u een vraag stellen? Doe dat via ons contactformulier op www.hollandskroon.nl of bel met tel.

088-321 5000.

De nota paardenbeleid - concept versie is te vinden op www.hollandskroon.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl