Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 09 april 2014 Uitbreiding opvang asielzoekers in Den Helder - inloopavond op 17 april 2014

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - De voormalige rijksinrichting voor jongeren in Den Helder krijgt een nieuwe bestemming, het wordt in gebruik genomen als asielzoekerscentrum (azc). Na grondig onderzoek naar de haalbaarheid heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hiertoe besloten. Dit betekent een uitbreiding van de opvang van asielzoekers in Den Helder, naast de al bestaande gezinslocatie aan de Nieuweweg.

Na een grondige verbouwing van het complex aan de Burgemeester Ritmeesterweg kunnen naar verwachting vanaf september 2014 de eerste bewoners worden ontvangen. Er zullen, verspreid over verschillende fasen, maximaal 600 bewoners worden gehuisvest. Het COA sluit met de gemeente Den Helder een overeenkomst met het oog op een azc dat langdurig in bedrijf blijft. Het huidige azc aan de Nieuweweg, dat sinds een paar jaar omgevormd is tot gezinslocatie, blijft in gebruik.

Aanpassingen

Het complex wordt omgebouwd naar een veilig en leefbaar opvangcentrum dat voldoet aan de kwaliteitseisen. Aanpassingen zijn nodig om er een toegankelijk en bewoonbaar asielzoekerscentrum van te maken en om het gesloten karakter dat het complex uitstraalt weg te nemen. Alle hekken en beveiligingsmasten worden verwijderd en de buitenmuur ondergaat een transformatie. Woonruimten worden aangepast, dan wel gecreëerd en voorzien van keukens. Ook komen er speeltoestellen voor de kinderen.

Landelijke ontwikkeling

Op dit moment heeft het COA te maken met een dusdanige stijging van de bezetting op de opvanglocaties dat uitbreiding van capaciteit nodig is. Er is sprake van een verhoogde instroom van asielzoekers, onder andere uit Syrië en Eritrea. De bewoners van het azc zijn in afwachting van de uitkomst van hun procedure, zolang zij in Nederland zijn, worden zij voorgelicht over Nederlandse regels en gebruiken, zodat zij daar beter mee bekend raken.

Door gebruik te maken van leegstaande gebouwen van de Rijksgebouwendienst wordt efficiënt omgegaan met de middelen van de overheid. Door een daling van de instroom van jeugdige delinquenten is in 2011 de jeugdinrichting gesloten.

Sindsdien staat het pand leeg.

Loop binnen voor informatie over azc

Iedereen die meer wil weten over het nieuwe azc is van harte welkom op de inloopavond die het COA in samenwerking met de gemeente Den Helder organiseert op 17 april 2014 van 19.00 tot 21.00 uur in het stadhuis. Voor de nabije buren (zowel bewoners als bedrijven) wordt een inloopavond gehouden op 16 april, zij krijgen een persoonlijke uitnodiging.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl