Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 10 april 2014 Rapport geeft inzicht in woningvraag woningzoekende op Texel

In opdracht van de gemeente Texel en stichting Woontij is een onderzoek gedaan naar de woningvraag van de ingeschreven woningzoekenden bij Woontij. Door Stec-groep is een enquête gehouden en zijn de gegevens geanalyseerd. Meer dan 400 personen hebben meegedaan met dit onderzoek, een respons van 37%. Het onderzoek geeft een goed inzicht in de woningvraag en wensen van de woningzoekenden. Zo blijkt dat 30% van de ingeschreven huishoudens daadwerkelijk actief op zoek is naar een woning. Verhuizing leidt echter lang niet altijd tot behoefte aan extra woning. Stec-groep adviseert de gemeente terughoudend te zijn met nieuwbouw.

Uit het onderzoek blijkt dat van de 1100 ingeschreven huishoudens 25 - 30% actief op zoek is naar een woning. Slechts een deel hiervan leidt tot een daadwerkelijke nieuwbouwbehoefte, immers als men een woning achterlaat, komt die beschikbaar voor iemand anders. Verhuizen op zich leidt niet tot behoefte aan een extra woning. Wel als men nu nog inwoont bij ouders, of als er sprake is van een scheiding. Stec-groep adviseert terughoudend te zijn met nieuwbouw.

Daarnaast is het advies van de Stec-groep om bij nieuwbouw zo goed mogelijk in te gaan op de wensen en eisen van de potentiële bewoners. De belangrijkste wensen zijn een voorkeur voor een tussen- of hoekwoning, een wonen in Den Burg met bij voorkeur een woning met 3 of 4 kamers, met een tuin en berging en in nabijheid van winkels. Daarnaast geeft 80% de voorkeur aan een kale huur tussen de €489 en € 699 per maand.

Het onderzoek is gedaan omdat er momenteel ruim 1100 mensen ingeschreven staan bij Woontij. Dit is fors, gezien het aantal inwoners en huishoudens op Texel.

Woontij en de gemeente hebben daarom gezamenlijk opdracht voor dit onderzoek Sinds 2008 is het aantalingeschrevenen bijna verdubbeld. Rond 2008 waren circa 600 bij Woontij ingeschreven. Een deel van de stijging komt doordat dat de verplichte waarborgsom, die men bij inschrijving moest betalen, twee jaar geleden is afgeschaft. De drempel voor inschrijving is daarmee veel lager geworden.

In het onderzoek stonden drie vragen centraal. De urgentie van de woningvraag: zijn de ingeschreven personen dringend op zoek naar een woning, of hebben ze zich alvast ingeschreven om zo over enkele jaren in aanmerking te komen. Kortom: wat is de reden van inschrijving. Daarnaast werd gevraagd naar het type woning dat men zoekt en is gezocht naar de verklaring van de stijging van het aantal ingeschreven personen.

De uitkomsten worden gebruikt als input bij het maken van de woonvisie. Later dit jaar wordt, samen met betrokken partijen, een proces gestart om het woonbeleid te actualiseren.

Het raport is te vinden op www.texel.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl